Spaskovski: RTB Bor neće biti privatizovan, traži se partner

Biznis 02. jan. 201812:05 > 12:08
Podeli:
Izvor: N1

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor neće biti privatizovan, nego će se tražiti dobar strateški partner koji neće otpustiti višak radnika već zainteresovanima ponuditi dobar socijalni program, izjavio je generalni direktor te kompanije Blagoje Spaskovski.

On je agenciji Beta rekao da je veliki optimista kada je reč o budućnosti te kompanije koja je u 2017. godini ostvarila zaradu od 73 miliona dolara, ne uključujući u to troškove amortizacije.  

„RTB je u 2017. godini prihodovao 303 miliona dolara, odnosno 38 odsto više nego 2016. Na veće prihode uticala je 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika, ali i za petinu viša cena bakra“, obrazložio je Spaskovski.  

Objašnjavajući zbog čega postoji tendencija da se RTB Bor privatizuje uprkos dobrom poslovanju, on kaže da bi kompanija bila jedina takva na svetu ako bi ostala u postojećem vlasništvu.  

Spaskovski ističe da su rudne rezerve RTB-a 1,345 milijardi tona rude, ali da to preduzeće nema novac koji bi uložilo u otvaranje novih ležišta.  

„Srbija ga takođe nema, a nije ni svetska praksa da države otvaraju rudnike. One mogu učestvovati i imati neki udeo, ali nikada i nigde nisu stopostotni vlasnici“, zaključio je on.  

Prema objavljenim rezultatima, u 2017. u RTB-u je iskopano 18 miliona tona rude, proizvedeno je 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra.  

U RTB su izračunali da je zbog stabilne proizvodnje u novoj topionici proizvodnja tone katodnog bakra koštala 13 procenta manje nego u 2016.  

U toj kompaniji procenjuju da je dobro poslovanje RTB-a uticalo i na veće interesovanje stranih kompanija za saradnju sa njim, pa su u 2017. za stratešku saradnju interes pokazale firme iz Kine, Kanade i Rusije.