Dogodine 80.000 vaučera za odmor

Biznis 28. dec 201717:10 > 17:10
Podeli:
Izvor: Pixabay

U 2018. godini za odmor u Srbiji predviđeno je 80.000 vaučera koje će građani moći da koriste zaključno s 20. novembrom, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, to je predviđeno Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije koju je na današnjoj sednici usvojila Vlada.

Vaučere mogu koristiti u celoj zemlji, izuzev Beograda i Novog Sada, penzioneri, nezaposleni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava na dohodak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 60.000, ratni vojni i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 60.000 mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu i korisnici registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Dodaje se da je Uredba usvojena, jer turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije, direktno podstiče zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta i doprinosi ukupnom bruto domaćem proizvodu.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018. godinu, dodaje se u saopštenju.

Vlada je ocenila da „izrada programa i planova zvanične statistike predstavlja jedan od značajnih segmenata u procesu prilagođavanja Srbije sa standardima i praksom Evropske unije“.

Navodi se da donošenjem programa i planova zvanična statistika obezbeđuje podatke za praćenje rezultata aktivnosti, naročito u ekonomskoj oblasti, i ocenu kriterijuma sposobnosti preuzimanja obaveza iz članstva u EU, a važna je i u odnosima Srbije s drugim međunarodnim institucijama, kao što su Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka.