Mihajlović: Dogodine izgradnja 36 km autoputa Niš-Merdare

Biznis 20. dec 201714:51 > 14:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da iduće godine na trasi Niš-Merdare-Priština počinje izgradnja 36 kilometara deonice puta Niš-Pločinka, vrednosti 212 miliona evra.

„Izgradnja te deonice biće finansirana sredstvima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a mi smo obezbedili garancije u budžetu za taj projekat“, kazala je Zorana Mihajlović predstavljajući rezultat rada svog ministarstva.  

Ona je najavila da će 2018. godine početi modernizacija obilaznice oko Niša i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad za 250 miliona evra.  

„Krajem januara potpisaćemo ugovor sa EIB o tom projektu“, rekla je ministarka i navela da je u toku eksproprijacija zemljišta za taj regionalni projekat.  

Dodala je da će biti potpisan komercijalni ugovor za treću deonicu pruge Beograd-Budimpešta, između Novog Sada i Subotice.  

Navela je da će iduće godine biti izmenjen Zakon o upisu u katastar koji će, kako je navela, omogućiti potpunu reorganizaciju te oblasti.  

„Zakon će pomoći da sa 62. mesta na listi Svetske banke Duing biznis u toj oblasti, dospemo među prvih 20 zemalja za godinu dana“, procenila je Zorana Mihajlović.  

Sutra sastanak Radne grupe za jeftine stanove

Izgradnja dva miliona kvadratnih metara jeftinih stanova za vojsku i policiju trebalo bi da u ukupnom godišnjem rastu bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ima udeo od dva do tri odsto, izjavila je Mihajlović.

Ocenila je da će od izgradnje tih stanova u čijem finansiranju će učestvovati država, profitirati čitava građevinska operativa u Srbiji i građevinska industrija.

Sutra će biti drugi sastanak radne grupe zadužene za izgradnju tih stanova s predstavnicima gradova, da bi se utvrdilo koje su lokacije spremne za početak izgradnje stanova, najavila je Mihajlović na godišnjem predstavljanju rezultata rada svog ministarstva.

Ministarka je objasnila da ima nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na mestima gde bi se gradili ti stanovi, te da bi rešavanje tih problema dugo trajalo, zbog čega je Ministarstvo gradjevinarstva predložilo za taj posao poseban zakon, „leks specijalis“, o kojem će ona još razgovarati s drugim ministrima i s premijekom Anom Brnabić.