Gošće N1: Iza uspešne žene mora da stoji uspešno društvo

Biznis 17. dec. 201710:37 > 10:41
Podeli:
Izvor: N1

Publikacija o položaju žena 45+ je jedinstvena, jer je poznato da postoji rodna neravnopravnost na tržištu rada, postoji mnogo publikacija koje su se bavile time, razlika kod ove je što je unela godine, odnosno novi momenat starosne diskriminacije, izjavila je gostujući u Novom danu predsednica UO Udruženja "Žene na prekretnici" Mima Perišić.

„U Publikaciji ukazujemo na to da svaka grupa ima svoje probleme, kao i da mere za rešavanje tih problema treba da budu specifične, a znamo da nisu i da su uglavnom opšteg karaktera. Publikacija „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+/Uskraćivanje prava na dostojanstven rad“ poredi mlađe i starije žene i mlađe i straije muškarce“, rekla je u Novom danu Mima Perišić.

Dodala je da grupa muškaraca od 45 do 64 godine ima najveću stopu zaposlenosti, preciznije 65 odsto, u odnosu na zaposlenost žena istog doba koja je 47 odsto.

Krečković: Obrazac će se ponavljati, i mlade devojke će doći u ovu situaciju

Izvor : N1

Dr Jelena Krečković, polaznica obuke za nezaposlene Udruženja „Žene na prekretnici“, objasnila je svoju situaciju.

„Imam 22 godine radnog iskustva, a poslednjih 11 godina sam radila u kompaniji Nestle i proglašena sam tehnološkim viškom. Neprijatna je situacija, gubiš tlo pod nogama. Na svu sreću dešava se april 2017. godine i vaša emisija Tri tačke u kojoj sam čula za ovo udruženje“, kaže Krečković i dodaje da se odmah prijavila da vodi radionice, da pomogne ženama i radu udruženja.

Ističe da je morala da shvati da ona, kao i sve druge žene u istoj situaciji postoje, da su stvarne i da ih ima mnogo, kao i da su prve na udaru kada su u pitanju otkazi, bez pravnih procedura i zakona.

„Da nisam u ovoj situaciji možda ne bih shvatila problematiku svega ovoga, koliko je važno i bitno boriti se, postaviti cilj i dati aktivnost sebi. Taj obrazac će se ponavljati, i devojke koje su sada mlade će doći u problem u kome sam ja sada, odnosno izazov, pošto ne volim reč problem“, kaže gošća Novog dana.

Perišić: Najvažnija su psihološka savetovališta i vraćanje samopuzdanja

Izvor : N1

Mima Perišić kaže da je važno pokazati ženama da imaju potencijale, ali i da ih treba usmeriti na nove ciljeve.

„Najvažnije od svega je vraćanje samopouzdanja, kao i psihološka savetovališta. Žene ističu da im je najbitnije što imaju razlog da izađu iz kuće, jer kada izgubite posao, vi se izolujete, a sada imaju razlog da izađu iz kuće, a vraćaju se nasmejane“, kaže Perišić.

Ona dodaje da je među ovim ženama izraženo da kreću u preduzetništvo iz nužde, odnosno doživljavaju to kao jednu od mogućnosti da počnu ponovo da zarađuju.

„Bitno je govoriti o godištima, jer pokazuju specifičnosti ove grupe žena u poređenju sa mlađim ženama. Specifični problemi zahtevaju specifična rešenja“, ističe Perišić.

Dodaje da, iako mladima treba pružiti podršku, ova grupa ima dugoročnu nezaposlenost, odnosno duže od godinu dana boravka na birou, te smatra da treba da imaju prednost.

Dr Jelena Krečković smatra da je ovo udruženje sjajna stvar koja osnaži ženu, ali da je nedovoljno da postoji samo jedno udruženje u Beogradu.

„Potrebu za takvim osnaživanjem imaju i žene iz Niša, Čačka, Kragujevca, Novog Sada… Sama publikacija spominje žene koje su nevidljive“, dodaje Krečković.

„Sve me vuče ka jednoj izreci koja mi je ranije bila manje interesantna, ono da „iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena“, Ja razmišljam ko stoji iza jedne uspešne žene, to definitivno mora biti jedno uspešno društvo“, kaže dr Jelena Krečković.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: