Srbija još nije izbegla "crnu listu" poreskih rajeva

Biznis 28. nov 201714:06 > 14:17
Izvor: Shutterstock

Stručno finansijsko telo Grupa za pravila postupanja Saveta ministara Evropske unije i dalje razmatra koje bi zemlje i teritorije morale biti stavljene na "crni spisak" i možda im budu zavedene i sankcije zbog dozvoljavanja masovnih prevara u izbegavanju plaćanja poreza, rekli su agenciji Beta zvaničnici EU u Briselu.

Ovi izvori su naveli da ne mogu da potvrde da li je Grupa za pravila postupanja u potpunosti ocenila da li Srbiju ili neku drugu zemlju treba skinuti sa spiska država i teritorija koje se oglušuju o medjunarodne i zakone EU o obavezi plaćanja poreza.

Američka agencija Blumberg prenela je u ponedeljak da su vlasti u Beogradu prihvatile dodatne zahteve EU da se u Srbiji obezbedi zakonsko poštovanje pravila o izbegavanju plaćanja poreza i onemogući da srpske finansijske institucije budu „poreski rajevi“.

Međunarodna organizacija Oksfam za poštenu trgovinu je danas objavila izveštaj u kojem traži da EU uključi na „crni spisak poreskih rajeva“ 35 zemalja, uključujući članice Unije Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju, ali i Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Predstavnica Oksfama Oror Šardone je zamerila EU Grupi za pravila postupanja da na „crnom spisku poreskih rajeva radi u tolikoj tajnosti da je javnost u potpunom mraku“.

Vanesa Mok, portparolka u Evropskoj komisiji zadužena za pitanja finansija, ocenila je da je Oksfamov izveštaj sačinjen na temelju daleko oštrijih merila nego što su to i sami vrlo zahtevni zakoni Evropske unije i podvukla da te propise poštuju sve članice EU.

Upućeni zvaničnici u Evropskoj komisiji su agenciji Beta rekli da je „rasprava o crnom spisku i dalje u toku, sve je sad u rukama vlada članica EU“.

„Mada je ovaj postupak pokrenula Evropska komisija, mi zasad ništa ne možemo reći o ishodu“, rekli su izvori.

To je danas novinarima potvrdila i portparolka Mok koja je rekla da ceo proces utvrđivanja zemalja koje ne poštuju evropske zakone o plaćanju poreza traje već dve godine.

Konačnu odluku će doneti ministri finansija EU 5. decembra, rekla je Mok, dok su evropski diplomatski izvori primetili da se „mogu dogoditi i promene, pa dotle treba biti oprezan u prihvatanju svih informacija o tome procesu, uključujući ‘curenja’ nekih saznanja u medije“.

 To je bio i odgovor na opasku da je američka agencija Blumberg objavila da je imala uvid u dokument Grupe za pravila postupanja, iz kojeg proizilazi da bi Srbija trebalo da bude skinuta sa spiska država koje se oglušuju o medjunarodne i još mnogo oštrije propise EU o suzbijanju utaje poreza.

Mok je rekla da bi uz utvrđivanje „crnog spiska“ zemalja koje ne poštuju pravila o obavezi plaćanja poreza tamo gde se stvara profit morale biti uvedene oštre mere koje bi to podržale.

Članice EU su donekle podeljene oko toga da li državama i teritorijama za koje se utvrdi da moraju biti stavljene na „crni spisak“ treba zavesti finansijske sankcije, a smatra se da će i već samo stavljanje na taj spisak urušiti ugled tih zemalja, a što znači i povećati pritisak na evropske kompanije da odustanu od investiranja u njih.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je rekla da će srpska centralna banka učiniti sve u svojoj nadležnosti da spreči zaobilaženje zakona kojima bi država, budžet, građani i privreda bili oštećeni kad je reč o prikazivanju dobiti ili finansijskih transakcija.