Lufthanza na udaru kritika zbog cene karata

Biznis 26. nov. 201715:55 > 16:08
Podeli:
Reuters/Ralph Orlowski

Nemačka avio kompanija Lufthanza odbacila je optužbe kancelarije za borbu protiv monopola na tržištu po kojima je ova kompanija nakon kupovine većeg dela kompanije Er Berlin drastično podigla cene karata.

„Tvrdnje o sistemskom povećanju cene karata jednostavno nisu istinite. Tu se radi o uobičajenom povećanju cene karata za ponedeljak ujutro i petak poslepodne kada je potražnja najveća“, rekao je u razgovoru za dnevnik Velt am Sontag član uprave Lufthanze Hari Hohmajster.

On je utvrdio da se u „95 odsto slučajeva“ cena karata nije promenila i najavio saradnju sa kancelarijom za borbu protiv monopola koji je u petak najavio pokretanje mehanizama kako bi se utvrdilo zloupotrebljava li Lufthanza svoj delimični monopol nakon preuzimanja većine aviona i linija kompanija Er Berlin.

Hohmajster je za Velt am Sontag rekao da je porast cena u manjem broju slučajeva zaista uzrokovan specifičnom situacijom na tržištu.

„Radi se o jedinstvenoj situaciji u kojoj je s tržišta nestala tako velika kompanija kao što je Er Berlin a istovremeno Nemačka proživljava trajni privredni rast što uzrokuje i pojačanu potražnju za letovima“, rekao je Hohmajster i dodao kako se kod povećanja cena radi o „normalnoj reakciji tržišta“.

Sredinom oktobra je objavljeno da Lufthanza preuzima najveći deo od 130 aviona Er Berlina.

Prema informacijama medija, cene na nekim frekventnim linijama su od stečaja Er Berlina porasle i do 30 odsto.