Nezaposlenima visina plate najvažniji kriterijum

Biznis 24. nov 201715:07 > 15:13
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nezaposlenima je visina plate najvažniji kriterijum prilikom izbora kompanije za koju će raditi, a zaposlenima koji žele da promene firmu su važniji međuljudski odnosi i priznanje za obavljen rad, a primanja su na četvrtom mestu, pokazalo je istraživanje sajta Infostud.

Istraživanje je obavljeno tokom ovogodišnjeg VIII regionalnog onlajn sajma zapošljavanja i obrazovanja „Virtuelni dani karijera i znanja 2017“, koji je održan od 11. do 18. oktobra ove godine, saopštio je Infostud.  

U istraživanju je učestvovalo 393 osobe, od čega je 57,5 odsto nezaposlenih, 31,3 odsto imaju posao, dok se 11,2 odsto ispitanika i dalje školuje.  

Većini nezaposlenih ispitanika (51,3 odsto) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni ili van nje, a presudan kriterijum prilikom izbora radnog mesta im je novac, odnosno visina primanja.  

Ispitivanje je pokazalo i da su im, kako se navodi, bitne i stavke – radno vreme, sigurnost posla, kao i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja.  

Smatraju i da su za dobijanje posla podjednako važni znanja i veštine koje poseduju, kao i radno iskustvo, a potom dolaze sreća, preporuka, veza i formalno obrazovanje.  

Spremnost na volontiranje

Gotovo svi nezaposleni ispitanici su spremni na volontiranje kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja.  

„Njih 40 odsto bi bilo spremno da volontira do mesec dana, 30 odsto do tri meseca, a 11,5 odsto čak i do godinu dana“, saopštio je Infostud.  

Najveći broj nezaposlenih ispitanika su istakli da po završetku školovanja nisu uspeli da nađu prvi posao (31 odsto), dok nešto više od četvrtine ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, a da nije produžen.  

Nezaposleni najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja, Nacionalne službe za zapošljavanje i društvenih mreža.  

Na 11 do 30 oglasa prijavilo se najviše nezaposlenih ispitanika (28 odsto), na 31 do 50 oglasa prijavilo se 12 odsto, a utvrđeno je da ima ispitanika koji su se javili za 50 do 100 potencijalnih poslova.  

Mladi imaju slične kriterijume kao zaposleni

Najvažniji kriterijumi na radnom mestu za zaposlene su međuljudski odnosi (33 odsto), zatim priznanje za obavljen rad (30 odsto), dinamičnost posla (14 odsto), plata je tek na četvrtom mestu (12 odsto).  

Skoro dve trećine (63 odsto) ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promene u narednih godinu dana.  

Interesantno je da mladi ispitanici, koji se još školuju, imaju slične kriterijume kao zaposleni, na prvom mestu su im međuljudski odnosi (48 odsto), priznanje za obavljen rad (20 odsto), dinamičnost posla (19 odsto), dok je plata tek na četvrtom mestu (11odsto).  

Mladi po završetku školovanja, kako je pokazalo istraživanje, najčešće očekuju da će posao dobiti u roku od tri meseca.