Otkaz dobili svi radnici u Goši, dolaze ispred Predsedništva

Biznis 21. nov 201712:19 > 12:26
Podeli:
Izvor: N1

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke započeće sledeće nedelje proteste pred zgradom Predsedništva Srbije zbog uvođenja stečaja u tu firmu i otkaza koji su dobili svi zaposleni, rekao je član odbora poverilaca radnika Milan Vujičić.

On je agenciji Beta kazao da radnici nezadovoljstvo zbog uvođenja stečaja u tu firmu neće iskazivati pred Vladom Srbije zato što „znaju ko kroji politiku i donosi odluke“.  

Stečaj Goše, uveden 16. novembra, pokrenula je beogradska firma AA Kapital konsalting 2017 zbog potraživanja 400.000 evra.  

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posetio fabriku krajem aprila kada su radnici protestovali zbog neisplaćnih plata i obećao da će doći 5. maja, ali nije došao niti odgovorio na 30-40 mejlova koje smo mu poslali, a ni Vlada Srbije kojoj je upućeno stotinu mejlova“, rekao je Vujičić.  

Uvođenje stečaja je, prema njegovim rečima, „neko namontirao“ jer je nekoliko dana pre ročišta za stečaj smenjen dotadašnji direktor i na njegovo mesto postavljen Radiša Savić.  

Novi direktor je, kako je rekao Vujičić, na ročištu otkazao punomoćje advokatima koje je angažovao prethodni direktor rečima da mu ne trebaju, a na pitanje sudije da li se slaže sa uvođenjem stečaja ćutao je, a sudija je konstatovala da se slaže i uveden je stečaj.  

„Mislim da smo svetski rekorderi po brzini uvođenja stečaja. Vlada Srbije se angažovala da pomogne Agrokorovim firmama da ne odu u stečaj iako je privatna firma kao i Goša jer tamo radi na hiljade radnika pa je opasno ako izađu na ulicu, a u Goši je 320 zaposlenih“, rekao je Vujičić.

Radnici Goše dobili su otkaze i zabranjen im je ulazak u fabriku, osim da pokupe lične stvari.  

Za stečajnog upravnika tog preduzeća iz Smederevske Palanke imenovan je Aca Micić iz Žagubice, a prvo poverilačko ročište je zakazano za 27. decembar.  

Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu. 

Firma AA Konsalting kapital, osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.