NIS u tekućoj godini uvećeo neto dobit 2,6 puta

Biznis 06. nov. 201712:02 > 12:03
Podeli:
Izvor: N1

Naftna industrija Srbije za devet meseci ove godine ostvarila je neto dobit koja je 2,6 puta veća nego u istom periodu prošle godine, a iznosila je 20,1 milijardu dinara, saopštio je NIS.

Kako je precizirano, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci 2016. godine.

Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda, koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je sedam odsto više nego u istom periodu 2016.

Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara. Obim proizvodnje nafte i gasa za devet meseci 2017. iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona, dok je obim prerade zabeležio rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona.

Istovremeno je za devet meseci 2017. godine, NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona, što je za četiri odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U saopštenju se navodi da je od početka godine do kraja septembra proizvedeno 117.967 megavatsati (MWh) električne energije, što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine.

„Pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz su da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima. U izveštajnom periodu, u razvoj NIS-a smo uložili 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije“, kazao je generelni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, piše u saopštenju.

On je istakao da je ove godine NIS koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije – izgradnju kompleksa duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu.

„Nastavljamo i s modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike“, rekao je Tjurdenjev.