Mihajlović: Rekonstrukcija železnice strateški interes

Biznis 23. okt 201714:50 > 15:00
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je sada strateški interes Vlade Srbije rekonstrukcija železnice i revitalizacija železničkih pruga.

„To je jako važno kada govorimo o tranzitu kroz Srbiju“, rekla je ona na Ekonomskom samitu. 

Mihajlović je navela da se očekuje početak razgovora o komercijalnom kreditu s Evropskom investicionom bankom za autoput Niš-Merdare-Priština. Ona je ocenila da je „Autoput Mira“ vrlo važan projekat i da je za Srbiju od ogromnog značaja. 

„Počeli smo razgovore za prvu deonicu između Niša i Pločnika. Taj autoput će kroz Srbiju imati oko 77 kilometara, a prva deonica oko 35 kilometara. Plan je da sledeće godine potpišemo ugovor za tu prvu sekciju, a to je vrednost od 212 miliona evra“, rekla je Mihajlović. 

Ona je najavila da za Moravski koridor sledeće godine očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora, a postoje dve zainteresovane kompanije, kineska i američka.

„Možemo još mnogo da uradimo u infrastrukturi“, rekla je Mihajlović i dodala da je infrastruktura jedan od glavnih faktora kada se govori o podizanju konkurentnosti Srbije.

Mihajlović je rekla da su počeli razgovore, a na jednoj sekciji i radove na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, što je, kako je ocenila, najveći projekat u ovom delu Evope. 

Ona je dodala da je potrebno više povezivanja u zemlji i regionu, kao i ukidanje nefizičkih barijera, jer roba stoji na granici i po nekoliko sati.