Brnabić: Pokazatelj uspeha Vlade videće se u novčaniku

Biznis 23. okt 201714:33 > 16:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Najbolji pokazatelj uspeha ove i prethodne vlade, koja je pokrenula reformu fiskalne konsolidacije, videće se u novčaniku građana, što je najvažnije, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na 17. Ekonomskom samitu Srbije, napominjući da su stvoreni uslovi za trajno povećanje penzija i plata velikog broja zaposlenih u javnom sektoru.

„Spremamo se da isplatimo jednokratnu pomoć od 5.000 dinara kao podršku penzionerima, a od 1. januara naredne godine da im povećamo penzije za pet odsto“, rekla je Brnabić na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

Dodala je da povećanje penzija u prethodne dve godine, uz najavljeno povećanje znači da će 90 odsto penzionera u Srbiji imati veće penzije nego pre 2014. godine, odnosno pre nego sto su pokrenute mere fiskalne konsolidacije. 

Brnabić je navela da će plate u javnom sektoru za najveći broj zaposlenih biti povećane za 10 odsto i dodala je da se vodilo računa pre svega o sektoru prosvete i zdravstva, ali i o bezbednosnim službama gde će zaposlenima u tim oblastima takođe biti povećane plate. 

Premijerka je kazala da je dogovoreno da zaposleni u administraciji na republičkom i lokalnom nivou dobiju pet odsto povećanja kako bi ih ohrabrili da bolje rade. Dodala je da država želi da stvori uslove da administracija dobro radi, ali i da ta služba ne bude najpoželjnije mesto za rad mladih. 

„Srbija sada ima zdrave osnove na kojima može da gradi održivi dinamični privredni rast“, rekla je Brnabić i dodala da zbog toga fokus treba da bude na digitalizaciji obrazovanja. 

Kaže da je sigurna da će Srbija uspeti u tome, jer kako je ocenila, „ima ogroman potencijal i sopstvene resurse koji će omogućiti veće plate, brži privredni rast ali i zaustavljanje odliva mozgova“. 

Radi se na reformi javne uprave

Brnabić je kazala da se paralelno radi na reformi javne uprave kako bi se stvorila efikasnija, profesionalnija javna uprava koja je odgovorna građanima i privredi. 

„Imamo puno posla da uradimo u oblasti vladavine prava, obezbeđivanju efikasnijeg sudstva i borbi protiv korupcije“, ocenila je premijerka.

Ona je privrednicima na skupu rekla da će država nastaviti borbu protiv sive ekonomije i najavila nastavak rada na reformi inspekcije. Dodala je da se sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije razmatraju novi načini da se motivišu ljudi da pređu na bezgotovinsko plaćanje i dodala da će u narednih nekoliko meseci javnosti biti predstavljeni načini kako da se to ostvari. 

Privrednicima je rekla da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije, jer će povezivanje okolnih tržišta dovesti do većeg broja radnih mesta i investicija. Brnabić je najavila da će 30. oktobra u Briselu biti održan prvi sastanak o primeni akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje. 

Govoreći o rezultatima rada Vlade Srbije, premijerka je kazala da je smanjen javni dug i da Srbija ima makroekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu, kao i da je ostvaren napredak na Duing biznis listi Svetske banke i Globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. 

„Ova vlada nastavila je da jača fiskalne pozicije. Javni dug Srbije je u odnosu na decembar 2016. godine smanjen za osam odsto bruto domaćeg proizvoda, a ove godine ostvaren je rast spoljne trgovinske razmene i izvoza od po 13 odsto, a broj novozaposlenih je povećan za 5,5 odsto“, kazala je ona i dodala da su direktne strane investicije porasle 13 odsto. 

Ocenila je kao dobro što je Socijalno ekonomski savet povećao minimalnu zaradu za 10 odsto, što će, kako je ocenila, najviše značiti za 350.000 radnika koji primaju najmanje zarade u Srbiji. 

Brnabić je zahvalila poslodavcima jer su pristali na takav ustupak i obećala da će Vlada ispuniti i olakšati dogovor oko olakšica privrednicima. 

„Srbija je pokazala da je stabilan, pouzdan i profesionalan partner time što je u najtežim okolnostima okončala sedmu reviziju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom“, zaključila je Brnabić.

Ekonomski samit je pratila reporterka N1 Maja Đurić: