NSZ: Srbija blizu evropskog proseka po stopi nezaposlenosti

Biznis 19. okt. 201713:37 > 13:46
Podeli:
Izvor: N1

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 11,8 odsto što je najmanje u poslednjih 20 i više godina, izjavio je u Nišu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Srbija se, prema njegovim rečima, po stopi nezaposlenosti približila evropskom proseku.

„Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sada je 622.000 ljudi, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za devet odsto“, istakao je Martinović na Sajmu zapošljavanja organizovanom u okviru Foruma naprednih tehnologija.

Ocenio je da je smanjenje broja nezaposlenih u direktnoj vezi sa povećanjem zaposlenosti, mada su i drugi faktori uticali na smanjenje broja ljudi koji traže posao.

„Za prvih devet meseci više od 200.000 lica prijavljeno je na obavezno socijalno osiguranje, a prethodno su bili na našoj evidenciji. Broj zaposlenih povećan je za 2,4 odsto u odnosu prvih devet meseci prošle godine“, rekao je Martinović.

On je dodao da se na tržištu rada u Srbiji traže stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjeri mašinstva, elektronike, biomedicine, ali i radnici koja imaju konkretna znanja i veštine poput zidara, bravara, keramičara, konobara i vozača.

Martinović je rekao da se u većini gradova i opština u Srbiji privode kraju programi aktivnih mera zapošljavanja.

„Radimo na tome da budžet za aktivne mere zapošljavanja bude naredne godine nešto veći. Ove godine iznosio je 2,8 milijardi dinara, plus 550.000 dinara za mere zapošljavanja osoba sa invaliditetom“, rekao je Martinović.

Sajmovi zapošljavala pokazali su se, kako je naveo, kao odlična mera za zapošljavanje i na njima se ove godine predstavilo 1.600 poslodavaca koji su ponudili oko 10.000 radnih mesta.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković rekao je da je u Nišu broj nezaposlenih smanjen na 28.500.

„Narednih nekoliko godina u Nišu će biti završeni pogoni četiri velike kompanije, a nakon toga očekuje se da broj nezaposlenih bude smanjen za 7.000“, kazao je on.

Podsetimo, Martinović je u septembru rekao da se na evendiciji NSZ vodi najmanje nezaposlenih u poslednjih 25 godina.