Kruševački "14. oktobar" preuzela češka korporacija

Biznis 14. okt. 201712:22 > 12:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Simboličnom predajom ključeva, danas je kruševačku Industriju mašina i komponenti "14. oktobar" preuzela češka korporacija Čehoslovak grupa.

Preuzimanju „14. oktobra“ prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je kazala da je zbog velikog rada koji je uložen u dovođenje Čehoslovak grupe u IMK „14. oktobar“, Vlada Srbije odlučila da rezultate rada u prvih 100 dana predstavi u Kruševcu. 

„Svakoga dana sam ponosna što sam predsednica vlade ovako lepe države, a posebno sam ponosna ovakvim danima kada pokazujemo da možemo da postignemo ono što drugi nisu mogli“, kazala je premijerka. 

Navodeći da je snaga Srbije što vlada i predsednik Srbije rade partnerski, ona je kazala da je predsednik Aleksandar Vučić, dok je bio na čelu vlade, učestvovao sa svojim timom u dovođenju Čehoslovak grupe u Srbiju.

Predsednik MSM grupe, koja je deo Čehoslovak grupe, Marijan Goga, ocenio je da Češka, Slovačka i Srbija nisu zemlje koje će živeti od bankarstva i turizma već od industrije. 

„Kompanije Tatra i Avia su bile u kritičnom stanju kada smo ih preuzeli. Tatra je ove godine proizvela više od 1.300 vozila a Avia je ove jeseni obnovila proizvodnju“, kazao je Goga i dodao da su predstavnici Čehoslovak grupe obećali predsedniku Srbije da će obnoviti proizvodnju i u IMK „14. oktobar“ sa željom ta kompanija postane generator prihoda. 

Čehoslovak grupa je vlasnik više od 40 kompanija, među kojima su i Tatra kamioni, Tatra vojna vozila i Avia.

IMK „14. oktobar“ je bio u stečaju od januara 2016. godine i prodat je tek u petom pokušaju, a prvi koji je sproveden metodom neposredne pogodbe uz podnošenje pisanih ponuda. Procenjena vrednost imovine oglašene na prodaju bila je oko 4,8 milijarde dinara. 

Novi vlasnik fabrike je najavio da će do kraja 2017. pored sadašnjih 130 radnika zaposliti još 150 i da će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad. 

To preduzeće je nekada zapošljavalo 8.000 radnika, a proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i delove za tenkove.