Vučić: Najveći deo javnog sektora imaće najveće plate dosad

Biznis 13. okt. 201715:41 > 16:40
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra biti objavljeni precizni podaci o povećanju plata u javnom sektoru i penzija, posle čega će izvesno najveća primanja do sada imati zaposleni u zdravstvu, školstvu, službama bezbednosti, socijalnom sektoru i poreznici, kao i penzioneri s najmanjim penzijama.

On je novinarima u Beogradu kazao da će biti isplaćena i jednokratna pomoć penzionerima, od 4.000, 5.000 ili 6.000 dinara, a da „bonus“ mogu da očekuju i još neke službe.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sutra će u Kruševcu, na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada vlade, objaviti procenat povećanja plate u javnom sektoru i penzija.

Vučić je danas rekao da je s ranijim povećanima zarada, iznos mesečnih primanja vraćen na nivo koji su imali zaposleni u javnom sektoru izuzimajući 17.000 zaposlenih u državnoj administraciji u Beogradu i deo administracije u Vojvodini.

„Ne želimo da sekretarica predsednika Republike ili predsednika Vlade ili ministra bude poželjnije zanimanje od toga da neko bude lekar, profesor ili tome slično“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi, u slučaju da se penzije vrate na nivo od pre tri godine, kada su umanjene i plate u javnim službama, penzioneri s najmanjim primanjima imali manje nego što primaju sada.

„Smanjili smo penzije pre tri godine za 40,5 odsto penzionera, a ostalima penzije nisu umanjivane. Posle toga su dva puta povećavane penzije, kumulativno 2,85 odsto, tako da su dve trećine penzionera imale primanja najveća do sada“, kazao je Vučić.

Rekao je da će se, kao predsednik najuticajnije stranke, boriti da najsiromašniji penzioneri ne budu oštećeni, bez obzira na to šta će reći MMF ili bilo ko drugi.

„Važno je da oni koji imaju primanja ispod 40.000 dinara, a takvih je 85 odsto, da im ona budu veća“, rekao je Vučić.

Carinska unija za nekoliko godina na Balkanu

Vučić očekuje i da će stvaranje zajedničke ekonomske zone za nekoliko godina moći da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja.

On je kazao da postoji „jedno veliko pitanje“ o kojem su razgovori počeli prošle godine, i na kojem će on „insistirati“, a to je ekonomska zona saradnje u regionu.

„Govorimo o stvaranju regionalne ekonomske zone i nadam se da ćemo nakon nekoliko godina biti u situaciji da krenemo u drugi stadijum – u stvaranje carinske unije. Mi smo isuviše mali… Sve države Zapadnog Balkana su pojedinačno male, i zato moramo izgraditi zajedičko tržište“, ocenio je Vučić.

Kazao je da Srbija sada ima najviše investicija i ulaganja u regionu, ali da to nije dovoljno. „Ako budemo mogli da trgujemo zajedno… Mislim da ćemo napraviti uštede u visini od sedam do 10 odsto BDP što se može uložiti u stvaranje novih radnih mesta“, naveo je Vučić.

Po njegovim rečima, radi se na dva paralelna plana.

„Poltički – s ciljem da rešimo sve probleme prošlosti i ako nije moguće rešiti sve njih, makar ćemo na političkom planu očuvati mir, stabilnost i spokoj, i pokušavati da ih rešimo sve redom. S druge strane – ekonomska razmena, unapredjenje ekonomske razmene, videti šta je potrebno da bismo privukli više investitora i kako napraviti veće tržište koje bi bilo privlačno“, kazao je Vučić.

Vučić bi voleo da ne postoji dublji problem od Kosova

Predednik Srbije je rekao da uo regionu postoje strahovanja za neke teritorije.

„Jako se plašim da sam u pravu s tim u vezi da će se to tako pokazati. Bio bih ushićen ako se pokaže da to nije tako, ako se predoče neki drugi argumenti. Bilo bi sjajno da ne postoji veći i dublji problem od onog između Beograda i Prištine. Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet BiH i RS unutar BiH, i mislim da niko ne može prigovoriti Srbiji po tom pitanju. Mi poštujemo naše susede“, kazao je Vučić.

On je kazao da je razgovarao s članom Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem i predložio druge trase auto-puta, ali da je Srbija morala prihvatiti ono što je predložila BiH .

„Važno je da se Srbija poveže sa BiH, pa i na ovaj način na koji oni žele“, kazao je i Vučić i dodao da je bilo reči i o pitanju granica Srbije i BIH.

On je rekao da će sutra uveče razgovarati s predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem o tome i da postoje „neka pitanja u vezi s granicom Srbije i BiH koja se moraju razrešiti“.

Vučić je kazao da se „tom problemu pristupilo odvažno i na odgovoran način“.