Dobavljači ne pristaju na otpis potraživanja veći od 15%

Biznis 10. okt. 201713:19 > 13:24
Podeli:
Izvor: N1

Dobavljači Agrokora neće odustati od naplate svojih starih potraživanja prema koncernu niti će prihvatiti eventualne otpise veće od 15 odsto, odgovorili su iz Koordinacije proizvođača i dobavljača.

„Iako su na svojoj koži najviše osećali finansijske probleme koncerna, članovi Koordinacije proizvođača i dobavljača šokirani su rezultatima prikazanim u konsolidiranom finansijskom izveštaju“, istakli su.

Napominju da neće odustati od svog starog duga, niti će prihvatiti eventualne otpise veće od 15 odsto.

„Dobavljači su ključni za funkcionisanje Agrokora, jer bez njihovog redovnog snabdevanja koncern neće izdržati do nagodbe, što znači da niko neće vratiti svoj novac“, navode iz Kordinacije proizvođača i dobavljača.

Prema juče objavljenom revidiranom finansijskom izveštaju, konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvata Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izveštaja, bio 3,6 milijardi kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izveštaju, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna.

Poverenik Ante Ramljak je podsetio da su mali dobavljači isplaćeni gotovo u celosti, a da će ostali sigurno morati da otpišu dobar deo svojih potraživanja. 

Oni koji su potpisali sporazum o tzv. roll up kreditu, dobiće 35 do 40 odsto svojih starih potraživanja, a oni koji nisu puno manje, možda 15-tak odsto, i to će se smatrati avansom do sklapanja nagodbe, pojasnio je Ramljak.