Antić: EPS i ostale energetske kompanije spremne za zimu

Biznis 06. okt. 201714:43 > 14:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da sve energetske kompanije, uključujući i Elektroprivredu Srbije (EPS), potpuno spremne dočekuju zimu, te"nema razloga za brigu".

Antić je na svečanoj sednici Nadzornog odbora EPS, povodom Dana EPS, 6. oktobra, ocenio da su se zaposleni te firme uspešno izborili sa svim izazovima u ovoj, kako je naglasio, teškoj godini, saopštio je EPS.

„Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS po svim parametrima“, kazao je on i naveo da je za devet meseci iskopano 633.000 tona uglja više nego u istom periodu 2016, a „proizvodnja otkrivke“ u RB „Kolubara“ veća je za šest odsto.

Ministar je odbacio kritike analitičara iznete prethodnih dana i poručio da EPS spremno ulazi u zimu, navodi se u saopštenju EPS-a.

On je kazao da dobronamerne i opravdane kritike motivišu na bolјe rezultate, ali postoje, kako je dodao, profesionalni analitičari „koji iznose nejasne podatke i unose blagi nemir među građane izjavama o loše dimenzioniranoj proizvodnji“.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić čestitao je svim zaposlenima Dan EPS-a i istakao da je „na njima da sačuvaju i modernizuju ono što su uradile prethodne generacije“.

„EPS je na najnovijoj listi ‘top 100 kompanija’ u Jugoistočnoj Evropi na sedmom mestu, a prošle godine bio je na 19. mestu“, kazao je Grčić.

Nagrade „Đorđe Stanojević“, za doprinos razvoju elektroprivrede u Srbiji, povodom Dana EPS-a dobili su Zoran Božović, dr Dušan Čomić, Slobodan Kujović, Milan Kovačević i posthumno Milenko Vulićević.

Dan EPS-a je 6. oktobar u znak sećanja na početak rada prve javne elektrane u Srbiji 1893. godine, u Beogradu, na Dorćolu.