EPS negira tvrdnje MMF-a o lošem stanju u tom preduzeću

Biznis 05. okt 201718:14 > 18:19
Podeli:
Izvor: N1

A iz MMF-a stižu upozorenja - da su upravljanja u javnim preduzećima u Srbiji loša, posebno u EPS-u. Međutim, iz tog javnog preduzeća kažu da je uprkos problemima, ostvaren pozitivan rezultat od dve milijarde dinara, a ove godine očekuju dobit od oko 42 miliona evra.

EPS se smatra najvažnijim preduzećem u privredi Srbije, čiji rad presudno utiče na privredni rast.

Slabiji rezultati u energeticiji – slabiji rast privrede od očekivanog. Koliko je to posledica rada Elektroprivrede, koja dominira srpskom privredom.

„On je najvažnije preduzeće u privredi Srbije. Važan je po tome što stvara veliku dodatu vrednost, ali i po tome što kada EPS ne funkcioniše, a kada ne bismo mogli da uvezemo struju, došlo bi do velikog zastoja u privredi Srbije“, smatra Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Fiskalni savet, ali i Međunarodni monetarni fond upozorili su na loše upravljanje EPS-om, pre svega kad je reč o nedovoljnim investicijama, a potom i o previsokim troškovima za zaposlene kao i o nezavršenoj sistematizaciji.

Ove godine Elektroprivreda je od januara do juna provela više od 22 milijarde kilovat sati. U januaru i februaru proizvodnja je prebacila tri milijarde, da bi već u trećem mesecu pala na 2,8 milijardi kilovat sati. Za kasnije periode nema podataka po mesecima, ali može da se preračuna da je prosečna potrošnja bila 2,6 milijardi.

Arsić kaže da u EPS-u nisu završili sa potrebnim pripremama kopova da bi se obezbedilo dovoljno uglja za zimu. Uzrok mogu biti, dodaje, možda i loši kadrovi, ali je u svakom slučaju u pitanju poslovni previd.

„Uzrok pada nisu prirodni faktori kao što se pominju sante leda na Dunavu i slično. Takođe, nije se dogodila nikakva tehnička havarija. Prosto, poznato je, na osnovu javno dostupnih informacija, da nije bilo dovoljno uglja. Zato što nisu pravovremeno otvoreni kopovi i što nije izvršena otkrivka“, ocenjuje Arsić.

EPS-u kažu da je bilo problema s proizvodnjom uglja, ali da je tokom leta manjak nadoknađen.

„U ovom periodu je proizvodnja uglja na nivou plana i definitivno do kraja godine, EPS neće imati nikakvih problema ni sa proizvodnjom uglja, ni sa proizvodnjom stuje, biće dovoljna oba ova energenta za potrebe srpske privrede i srpskog stanovništva“, rekao je direktor sektora za ekonomske poslove JP EPS Mladen Serventi.

Kad je reč o investicijama, u ministarstvu energetike kažu i da ni njih ne manjka.

„U Kolubari se realizuje jedan tzv. zeleni projekat, koji ima za cilj nabavku nove opreme i modernog sistema upravljanja“, izjavio je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

EPS je ove godine 7. na listi TOP 100 kompanija Jugoistočne Evrope prema prihodima portala Sinjuz, uz komentar da je rast od 54 odsto prihoda u 2016. godini rezultat restrukturiranja poslovanja.