Mihajlović: Modernizacija pruga i drumova je prioritet

Biznis 05. okt. 201712:22 > 12:27
Podeli:
Izvor: N1

Srbija i Grčka će zajedno raditi na modernizaciji železničkog koridora koji će omogućiti da se bezbednije i brže odvija prevoz putnika i robe od grčkih luka preko Srbije ka zemljama centralne Evrope, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Strateški interes Srbije je zavšetak koridora i modernizacija drumskog i železničkog saobraćaja. Nije dovoljno da imamo modernizovanu prugu od Beograda do Budimpšete kojom će vozovi saobraćati 200 kilometara na sat, već i da takvu prugu imamo i ka jugu, da bi bili konkurentni“, rekla je Mihajlović novinarima uoči sastanka u Beogradu s grčkim ministrom infrastrukture, saobraćaja i mreže Hristosom Spiricisom.

Ona je rekla da je novac za obnovu pruge od Beograda do Budimpešte obezbeđen i da je u pripremi modernizacija tri deonice na železničkom Koridoru 10, od Beograda do Niša.

„Urađen je deo dokumentacije za obnovu 100 kilometara pruge od Beograda do Niša. Za učešće u tim radovima zainteresovane su Ruske državne železnice i kineske kompanije“, kazala je Mihajlović.

Najavila je da će radovi na obnovi pruge Beograd-Budimpešta zvanično početi 24. novembra, kada će u Budimpešti biti održan samit Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

„Drumski Koridor 10 je skoro završen, ali nam je kritična tačka železnički saobraćaj. Kroz druge koridore u okolnim zemljama prevoz tereta se odvija 10 do 15 sati brže nego u Srbiji i zato je naš cilj da što pre imamo i modernizovan saobraćaj na železničkom Korodoru 10“, kazala je Mihajlović.

Grčki ministar Hristos Spiricis je ocenio da postoje uslovi da Grčka i Srbija još bolje sarađuju u infrastrukturnim projektima koji su od značaja za ceo region i njegovo povezivanje sa zemljama centralne Evrope.

„Naš zajednički cilj je da imamo pruge na kojima će se građani prevoziti bezbedno i da brže prelaze državne granice“, kazao je Spiricis.

Resorni ministri Srbije i Grčke će razgovarati o povezivanju zemalja u drumskom i železničkom saobraćaju i primeni sporazuma o drumskom saobraćaju, ali i grčkim kompanijama koje učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.