Mali: Građane ne zanima metodologija, već pravi dug

Biznis 29. sep. 201715:55 > 15:59
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ponovio je da je ukupan dug grada krajem 2013. godine bio 1,118 milijardi evra i dodao da to nije stvar metodologije, već stvarno stanje gradskog duga.

Kako prenosi Kabinet gradonačelnika Beograda, reagujući na izjavu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da je javni dug grada krajem 2013. iznosio oko 400 miliona evra i da je smanjen za sto miliona, što je četiri puta manje nego što gradonačelnik navodi, Mali je rekao da je javni dug deo ukupnog duga, odnosno dug prema bankama, na šta treba dodati kamate, obaveze prema opštinama, javno-komunalnim preduzećima i obaveze komunalnih preduzeća.

 Kako je rekao, sva javna preduzeća dugovala su 336 miliona evra, jer grad nije plaćao obaveze vrtićima, školama, domovima zdravlja, koji onda nisu plaćali račune za struju, vodu, komunalije.

„Ukupan sistem javnih preduzeća napravio je gubitak 2013. od dve milijarde dinara. Dobit tih preduzeća prošle godine bio je skoro 10 milijardi dinara“, rekao je Mali.

On je dodao da je od 2003. godine grad vratio skoro 200 miliona evra kredita, a od toga 115 miliona glavnice i 85 miliona.