Objavljena cena: Danube Foods prodat za 575 miliona evra

Biznis 03. feb 201514:04 > 17:30
Izvor: N1info

Londonski investicioni fond Mid Europa Partners kupio je Danube Foods Group za 575 miliona evra, saopštile su danas obe kompanije.

U okviru Danube Foods Group su srpske kompanije „Imlek“, „Mlekara Subotica“ „Bambi“ i „Knjaz Miloš“ kao i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

U cilju objektivnog informisanja i transparentnosti poslovanja, kao i sprečavanja spekulacija i netačnih informacija, želimo da obavestimo javnost da vrednost ugovora o prodaji DFG investicionom fondu Mid Europa Partners iznosi 575 miliona evra, navode iz ove kompanije.

U transakciji su, pored Mid Europa Partners, učestvovali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i vodeće evropske banke: Unicredit, Raiffeisen, ING, BNP i Citi, i domaci partner Andrej Jovanović, izjavila je Svetlana Glumac direktor za korporativne i regulatorne poslove DFG.

„Sa zadovoljstvom želim da istaknem i to da je prodaja DFG jos jedna potvrda da je Srbija definitivno dobila status sigurne i atraktive destinacije za strane investicije“ rekla je Glumac.

Glumac je ponovila da se zaključivanje transakcije očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora.

N1info

Mid Europa je najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od osnivanja 1999. godine, je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).

DFG je, sa više od 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, srpski i regionalni lider na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića, koje izvozi i na tržišta zapadne Evrope.

Ljajić: Prodaja ne može da izazove poremećaje na tržištu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da prodaja Danube foods grupe ne može na bilo koji način da utiče na tržište, posebno ne može da izazove neke poremećaje.

On je za B92 rekao da se radi o ozbiljnom investicionom fondu koji ulaže više od 500 miliona evra u tu transakciju, odnosno o privatnoj transakciji jednog investicionog fonda.

„Dobra poruka te transakcije je da je Srbija povoljna investiciona destinacija u koju vredi ulagati. U tom pogledu, možemo pozitivno da gledamo na čitavu ovu stvar“, kaže Ljajić.

Ministarstvo prati tu transakciju kao i svi zainteresovani u Srbiji, rekao je Ljajić navodeći da je to stvar tržišta, ponude i tražnje

„Sadašnji vlasnici su procenili da je to za njih profitabilna investicija, kupci su procenili da to može da bude kompanija koja će im doneti dodatni profit. To je apsolutno i razumnljivo i očekivao i za zemlju dobro zbog pozitivne investicione klime koja se na taj način stavra“, zaključio je Ljajić.