Imlek, Bambi i Knjaz Miloš dobili novog vlasnika

Biznis 02. feb. 201516:17 > 16:19
Podeli:
Izvor: Freeimages/Zsuzsanna_Kilian

Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštio je da je potpisao sporazum o preuzimanju firmi Danube foods group BV i Clates Holding BV (zajedno Danube Foods Group - DFG).

U vlasništvu DFG su srpske kompanije Imlek, „Mlekara Subotica“, Bambi i „Knjaz Miloš“, kao i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Finansijski podaci transakcije nisu saopšteni.

Zaključivanje transakcije se očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora, saopšteno je iz DFG.

„Akvizicija Danube Foodsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon veoma uspešne investicije u SBB-Telemah grupu“, izjavio je Robert Knor, partner Mid Europe, koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.

On je dodao da se DFG odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje žele da još više ojačaju kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu.

„Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne šampione, i zbog toga sam uveren da će naša investicija u Danube Foods Group biti uspešna“, naveo je Knor.

Generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović izrazio je zadovoljstvo što će sarađivati sa jakim i renomiranim investitorom kao što je Mid Europa Partners u sledećoj fazi razvoja Danube Foods Groupa.

Mid Europa Partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa Partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).