Đorđević: Ko zloupotrebi prekovremeni rad – bićemo brutalni

Biznis 30. avg. 201714:48 > 14:55
Podeli:
Izvor: N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević najavio je da će firme uskoro zajedno posećivati inspekcija rada i službenici Poreske uprave, kao i da će se uvesti mobilna inspekcija.

Đorđević je na promociji knjige Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u kojoj su inicijative i predlozi za koje se taj sindikat zalaže rekao da se pripremaju izmene mnogih zakona koji regulišu pravo na rad i socijalnu zaštitu. 

„Zajedničko delovanje poreskih službenika i inspekcije treba da obezbedi da se poveća ubiranje prihoda za budžet i istovremeno više štite prava radnika“, rekao je Đorđević. 

Komentarišući inicijativu SSSS da se ograniči dužina prekovremenog rada, Đorđević je rekao da trenutno mnogim radnicima znači kada im se plati prekovremeni rad, ali da treba voditi računa da poslodavci to ne zloupotrebljavaju. Dodao je da će država biti „brutalna“ prema poslodavcima koji zloupotrebljavaju pravo na prekovremeni rad. 

„Želimo da zakone donosimo posle dijaloga i javne rasprave i da oni budu pođednako po meri malih i velikih firmi“, rekao je Đorđević. 

Dodao je da će se uraditi i socijalne karte i da će se socijalna pomoć „rapoređivati kako treba“. On je istakao da su strani investitori potrebni Srbiji i da 99 odsto njih dolazi zbog profita, ali da se u Srbiji ponašaju korektno. 

„Veće plate se, međutim, ne mogu iznuditi štrajkom, zato što vlasnik, kapitalista ima više od radnika, već dovođenjem večeg broja investitora i povećanjem konkurencije, podizanjem nivoa obrazovanja radnika i jačanjem sindikata, što će naterati poslodavce da sami podižu zarade“, rekao je ministar. 

On je najavio mogućnost da ubuduće firme koje zapošljavaju invalide dobijaju subvencije prema kategoriji invaliditeta radnika. 

Orbović: Mnogi predlozi sindikata nisu našli mesto u zakonima

„Belu knjigu“ preporuka SSSS napisao je predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović koji je rekao da mnogi predlozi sindikata, iako konstruktivni, argumentovani i opravdani, nisu našli mesto u zakonskim rešenjima, kao i da nije postignut ni veći uticaj u Socijalno-ekonomskom savetu.

Orbović je ukazao da sadašnja minimalna cena rada ne pokriva ni troškove minimalne potrošačke korpe. U Srbiji sada prema njegovim rečima 346.000 radnika prima minimalnu platu „što je neprihvatljivo“. 

„Minimalna zarada je predviđena samo za period kada poslodavac ima izuzetnih problema u poslovanju, ali je postala praksa da se ona neograničeno dugo isplaćuje, a država ne reaguje“, rekao je Orbović i dodao da je neverovatno da Poreska uprava nije naplatila poreze i doprinose na tridesetak plata vlasniku fabrike šinskih vozila Goša. 

On je rekao da ni jedan kolektivni ugovor do sada nije potpisan u realnom sektoru gde se najviše krše prava zaposlenih i dodao da je prihvaćena inicijativa SSSS da oni koji su dobili kaznene poene zbog prevremenog odlaska u penziju kada napune 65 godina dobiju punu penziju. 

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović rekao je da se sindikat zalaže da se radnici Srbije ne reklamiraju kao jeftina radna snaga i da se „minimalac“ sa 22.000 dinara podigne na 26.800 dinara. 

„Borićemo se da se za trgovce ukine nedelja kao radni dan i da poslodavci budu krivično, a ne prekršajno gonjeni za neisplaćivanje jedne plate“, rekao je Mihajlović. 

Dodao je da će se sindikat boriti i za zakonsku obavezu da poslodavac ličnom imovinom garantuje isplatu plata radnicima.