Da li država daje subvencije Er Srbiji?

Biznis 23. jan 201518:15 > 19:14
Izvor: N1, arhiva

Iako je prodala deo nekadašnjeg JAT-a, Vlada i dalje nastavlja da daje subvencije nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija, piše Peščanik.

Naime, Zakon o preuzimanju obaveza predviđa da republika na sebe uzme kao javni dug deo troškova Er Srbije zaključno sa 31. decembrom 2013.

Ipak, kako piše Peščanik, Vlada je, naknadno donela poseban zaključak koji nije dostupan javnosti, a kojim je preuzela još obaveza Er Srbije i to u periodu od 1. januara do 30. septembra 2014. godine.

Reč je o troškovima od 17,5 miliona dolara koje nacionalna aviokompanija duguje aerodromu Nikola Tesla od kojeg svakodnevno koristi usluge.

U Vladi su za N1 rekli da navode Peščanika mogu da komentarišu u ponedeljak, posle konsultacija sa premijerom Vučićem koji se danas vratio sa Ekonomskog foruma u Davosu, dok na aerodromu nismo dobili nikakav komentar.

Bivši ministar privrede Saša Radulović, koji je i ranije ukazivao da je ugovor o formiranju Er Srbije nepovoljan za srpsku stranu, kaže za N1 da se konstantnim otpisivanjem dugova stvara veštačka slika o Er Srbiji kao profitabilnoj aviokompaniji.