Nedimović: Narednih nedelja nacrt mera za posledice suše

Biznis 22. avg 201708:49 > 13:37
Podeli:
Izvor: N1

Ministar poljoprivrede Branislava Nedimović izjavio je danas da se narednih nedelja može očekivati nacrt mera za rešavanje posledica ovogodišnje suše u Srbiji.

 „U narednim nedeljama mi ćemo izaći sa tim nacrtom, ali šta je naš odogovor na sve ovo? To su investicije u sisteme za navodnjavanje, promovisanje sistema osiguranja i investicije u protivgradnu zaštitu“, rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da će Ministarstvo na egzaktan način utvrditi tačne posledice vremenskih neprilika, dodajući da je već započeto 11 sistema za navodnjavanje kako bi se povećali kapaciteti poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava.

„Nama treba kontinuitet investicija u poljoprivredi, jer ih 30-40 godina nismo imali“, rekao je Nedimović.

Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštićeni i građani i prirodni resurs

Nedimović je ponovio da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će otežati strancima kupovinu domaćih oranica, u potpunosti štite interese građana Srbije, ali i zemljište kao prirodni resurs.

„Mi smo ovim izmenama zakona otvorili pristup građanima EU našem zemljištu, što smo dužni prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali smo dali i stroge uslove pod kojima to može da se sprovrede“, rekao je Nedimović novinarima.

Pre svega, kako je kazao Nedimović, građani EU su ograničeni u pogledu površina poljoprivrednog zemljišta koje mogu da dobiju i vremena koje moraju da provedu u Srbiji da bi postali vlasnici zemljišta.

Prema njegovim rečima, kritičari izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu mešaju pravo svojine i pravo zakupa i neosnovano kritikuju državu da nije u dovoljnoj meri zaštitila poljoprivredno zemljište od mogućnosti da ga kupuju strane kompanije nakon loše ispregovaranog SSP.

On je precizirao da kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, dok se prava stranih pravnih lica regulišu međudržavnim sporazumima.