Mali: Izgradnja metroa mogla bi da počne 2020.

Biznis 13. avg. 201709:44 > 10:00
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da bi radovi na izgradnji beogradskog metroa mogli da počnu 2020. godine i da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva.

„Šlag na tortu trebalo bi da usledi 2020. godine, kada bismo mogli da zabodemo prvi ašov za metro. Imamo para da završimo taj projekat i za razliku od Dragana Đilasa ne planiramo da prva linija ide kroz Bulevar kralja Aleksandra, gde već sada postoji cela infrastruktura prevoza tramvaja i autobusa“, rekao je Mali za list „Alo“.

 On je kazao da je prema istraživanjima najveći protok putnika od Makiškog polja a najopterećniji deo kod Sajma.

„Prva linija će ići Makiš-Sajam-Trg Republike-Pančevački most-Karaburma-Mirijevo“, naveo je Mali.

Gradonačelnik Beograda rekao je i da će u narednih šest meseci u „Beogradu na vodi“ početi da se gradi još pet velikih zgrada – dve stambene i tri poslovne zgrade.

„Gradnja kule kreće u oktobru, šipovi su pobijeni, a sve je rađeno polako i studiozno zbog kompleksnosti terena, blizine reke“, rekao je Mali.

Podsetimo, Mali je još 2014. godine početak izgradnje metroa najavio za 2016. Kasnije je pominjao 2017, 2018, pa 2019. godinu, da bi u poslednjih nekoliko meseci više puta pomenuo 2020. kao realan datum početka izgradnje.

Nedavno predstavljen master plan saobraćajne infrastrukture Beograda do 2033. ipak predviđa „komotniji“ rok za izgradnju metroa i predviđa završetak prve linije tek 2027. godine.

Nekadašnji pomoćnik direktora Sektora za metro i glavni projektant i rukovodilac projekta “Metro Beograd“, Branislav Jovin, ocenio je nedavno za N1 da je nova trasa prve linije metroa skrojena po meri Beograda na vodi, te da bi prioritetnije bilo da se „starosedeocima“ obezbedi normalan prevoz do njihovih radnih mesta.