Nedimović: U Srbiji nije bilo zaraženih jaja iz Holandije

Biznis 12. avg. 201709:26 > 09:30
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da na srpskom tržištu nije bilo zaraženih jaja iz Holandije.

Nedimović je rekao za Radio-televiziju Srbije da veterinarska inspekcija vodi evidenciju, da je sve pod kontrolom i da je srpski prostor apsolutno zaštićen.

On je napomenuo da su u januaru i junu u Srbiju stigle dvije pošiljke iz Holandije, te da nisu bile jaja nego proizvodi koji sadrže jaja, ali ne od proizvođača čiji su proizvodi zaraženi.

Utvrditi kolika je šteta od suše

Kada je reč o suši, Nedimović kaže da problem postoji, posebno kada je reč o kukuruzu i soji, ali da će za srpsko tržište i za izvoz biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda.

„Do kraja avgusta pratićemo stanje da utvrdimo kolika je šteta. Pripremamo i set mera sa kojima ćemo izaći kad utvrdimo štetu“, rekao je Nedimović.

On je napomenuo da suša nije ekstremna kao 2012. godine, ali da na pojedinim područjima ima ugroženih kultura.

Srbija morala da reaguje na povećanje taksi

Govoreći o hrvatskom povećanju uvoznih taksi, Nedimović je istakao da je Srbija morala da reaguje na povećanje taksi na uvoz voća i povrća.

„Evidentno da je ovo bila ishitrena reakcije Ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Srbija je morala ovako da reaguje i dali smo sve od sebe da zaštitimo naše interese i naše povrtare“, dodao je Nedimović.

Ministar je napomenuo da se sve vratilo na režim koji je važio do 15. jula.

On je naveo da razume nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika, ali da protekcionističke mere nisu dozvoljene.