Er Srbija u plusu, ali uz obilate državne subvencije

Biznis 11. avg. 201718:57 > 19:03
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Srđan Ilić

Prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju Er Srbije, ta kompanija pozitivno posluje i imala je dobit oko 900 hiljada evra, ali uz milione evra državne pomoći. Još jednom se u javnosti otvorilo pitanje: može li nacionalni avio prevoznik da bude konkurentan bez finansijske injekcije iz budžeta?

Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija, treću godinu za redom posluje pozitivno i u 2016. je ostvarila dobit od 900.000 evra. Tako dobre rezultate, čini se, kvari nekoliko vesti. Država je Er Srbiji dala subvencije koje su 40 puta veće od dobiti te kompanije. Ekonomski novinar Danasa, Miloš Obradović, za N1 kaže da bi bez pomoći iz budžeta, kompanija beležila samo gubitke.

„Er Srbija čak nije uspela da napravi dobit iz poslovanja, zato što su poslovni rashodi bili veći od poslovnih prihoda. I dobit je na kraju napravila na osnovu ostalih prihoda, gde su bili neki naplaćeni penali. Tu je još zanimljivo da je Er Srbija, kao velika nacionalna kompanija, u 2016. platila poreze na dobit od svega 500.000 dinara, odnosno oko 4.000 evra“, kaže ekonomski novinar lista „Danas“ Miloš Obradović.

Plus u kasi kompanije, ipak, praćen je brojnim najavama da će se Er Srbija reogranizovati, kako bi se troškovi smanjili – od preuređenja aviona, preko naplaćivanja čekiranja na aerodromu do otpuštanja radnika.

„Ako je kompanija svesna da bez subvencija ne bi mogla da opstane na tržištu, normalno je da pokušava da troškove svog poslovanja svede na meru koja će joj omogućiti opstanak na tržištu“, navodi ekonomski analitičar Mihailo Crnobrnja.

„Mi vidimo, na primer, iz ovih finansijskih izveštaja, ne da je Etihad dao neki novac Er Srbiji, nego da je Er Srbija podizala kredite po vrlo visokim kamatama, u poslednje dve godine od svog partnera. Zbog čega otpušta radnike ako zarađuje?“, kaže Slobodan Georgiev, iz Balkanske istraživačke mreže.

A otvoreno je i pitanje kako će izgledati poslovanje Er Srbije ako prestanu subvencije države? Petar Vojinović, urednik portala Tango Siix kaže da je izvesno da će subvencije biti u narednim godinama sve manje.

„Cela priča prevelikog glamura, standarda usluge i sve ono sa početka, više ne stoji, to neće postojati i jednostavno ulazimo u ciklus preživljavanja u avio industriji, koja je jedna od najnemilosrdnijih za konkurentno poslovanje, odgovaranje konkurenciji, sve ukupno“, rekao je Petar Vojinović.

Iz Er Srbije na brojna pitanja o finansijskom poslovanju kompanije, za sada, odgovora nema. Za sada, takođe, milioni evra državne pomoći Er Srbiju štite od prinudnog sletanja.a