Da li je država ozbiljna u obnovi zadrugarstva?

Biznis 11. avg. 201717:47 > 17:55
Podeli:
Izvor: TANJUG/Tanja Valić

Da bi se zaustavilo izumiranje sela, država je krenula u obnovu zadrugarstva. U naredne tri godine u taj projekat će uložiti 25 miliona evra. Danas su dve novoosnovane zadruge dobile 50 hiljada evra za unapređenje proizvodnje.

Četiri meseca nakon najave početka oživljavanja zadrugarstva, dve novosnovane zadruge prestale su da odbrojavaju dane do isplate novca, pošto su danas potpisali ugovor o dobijanju bespovratnih sredstava.

A u Vladi su kako kažu, tek počeli da broje:

„Rekli smo da je projekat 500 zadruga za 500 sela, i danas kažemo: pod jedan: Zaplanjski zasad, pod dva: Bee Coper, pod 3….i nastavljamo da radimo“, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milаn Krkobаbić.

Nastavljaju rad i u Gadžinom Hanu, gde je nekoliko poljoprivrednika udružilo snage u proizvodnji lekovitog bilja.

„Mi ovim sredstvima kompletiramo proces da možemo da finalizujemo neki proizvod, maltene da dođemo do čaja ili do eteričnog ulja, tako da ćemo mi sad da povećamo iznos dobijen sa parcela. Do sada smo davali osnovnu sirovinu na preradu, a sad ćemo mi da pokušamo da preradimo i proizvedemo neki proizvod“, izjavio je direktor poljoprivredne zadruge „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ Zoran Ilić.

Njihova zadruga je za ovu ideju dobila 50 hiljada evra. Istu sumu dobila je i pčelarska zadruga Bee Cooper iz Merošine.

„Mi ćemo u okviru naše zadruge pokušati da formiramo neki svoj brend koji će biti prepoznatljiv na tržištu i cilj su nam mali potrošači jer verujemo da postoji mnogo kupaca meda koji se pitaju od koga da kupe pravi med“, izjavio je Saša Milosavljević iz Bee Cooper-a.

Ima i ocena da zadruge jesu neophodne, ali da su sredstva koje je namenila Vlada za ovaj projekat – simbolična.

„Čak i kad bi ostvarili program od oko 20-tak zadruga u ovoj godini, sa tih 1,6 miliona evra, to znači da je za 20 zadruga dato manje, odnosno samo trećina nego što je dato jednom inostranom partneru da zaposli 300 radnika, a to je Gerlinger koji je rekonstruisao klanicu Mitros u Sremskoj Mitrovici, a nije ni zaposlio 300 radnika nego svega 180“, izjavio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić.

Ševarlić smatra da je pre ovog projekta prvo trebalo vratiti imovinu i zemljište zadrugama i da je prema podacima kojima raspolaže, u poslednjih 60 godina zadrugama oduzeto skoro 400 hiljada hektara.