Ministarstvo privrede: Što pre naći partnera za RTB Bor

Biznis 11. avg. 201711:48 > 11:51
Podeli:
Izvor: N1

Za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor postoji veliki interes investitora iz Kine, Rusije i Kanade i odlučeno je da je potrebno što pre pronaći strateškog partnera, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu privrede.

„Radna grupa za privatizaciju RTB Bor odlučila je, u skladu s dogovorom s MMF-om, da bi što pre trebalo ući u postupak privatizacije RTB Bora, a uzimajući u obzir i veliki interes strateških investitora iz Kine, Rusije i Kanade“, navode u tom ministartstvu.

Dodaju i da RTB Bor trenutno ima zadovoljavajuću likvidnost, cena tone bakra iznosi 6.000 dolara, pa je odlučeno da se što pre, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, pronadje strateški partner.

RTB primenjuje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) kojim mu je država otpisala dug od 900 miliona evra. Preostali dug tog preduzeća od 300 miliona evra treba da bude otplaćen u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB-a.

Tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. Poslednji rok je istekao 31. jula.