Hemofarm bez komentara o zainteresovanosti za Galeniku

Biznis 11. avg. 201711:09 > 11:13
Podeli:
Izvor: N1

Farmaceutska kompanija Hemofarm iz Vršca saopštila je da prati sva dešavanja na tržištu i ispituje mogućnosti koje bi eventualno mogle doprineti unapređenju i širenju poslovanja.

„Konkretnu zainteresovanost i učešće na tenderu za kupovinu Galenike ne možemo komentarisati u ovom trenutku, pošto tender još nije raspisan“, rekli su agenciji Beta u toj kompaniji.

Istaknuto je da je tokom proteklih godina Hemofarm ostvario nekoliko uspešnih akvizicija i da je i sama kompanija primer uspešne tranzicione privatizacije.

„Primarni cilj Hemofarma je da ostane pouzdan partner zdravstvenom sistemu i pacijentima u Srbiji, kvalitetom svog poslovanja, kvalitetom svojih proizvoda i odgovornim odnosom prema celoj društvenoj zajednici“, kažu u Hemofarmu.

Raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Galenike planirano je za početak septembra, a kompanija koja bude želela da kupi Galeniku moraće bankama na ime kredita od 71,7 miliona evra da plati 25 miliona evra čime bi otkupila dug uz diskont.

U Ministarstvu privrede Srbije navode da ima investitora zainteresovanih za kupovinu Galenike, ali da ne mogu da saopšte njihova imena jer su to oni tražili.

Mediji pišu da je među zainteresovanim kupcima britansko-ruski konzorcijum Frontijer-Petrovaks koji je zbog duga Galenike bankama odustao na prošlom tenderu, firma Sinofarm iz Srbije, Hemofarm kao deo nemačke Štada grupe i brazilski EMS.

Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital.

U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako ističe Ministarstvo privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

U okviru socijalnog programa, radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu – 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovax, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.