Crno tržište goriva cveta u SAD-u

Biznis 10. avg. 201720:19 > 20:28
Podeli:
Izvor: N1

Crno tržište za dizel i benzin veoma brzo se proširilo Sjedinjenim Američkim Državama, uz organizovane kriminalne grupe koje se služe prevarama s kreditnim karticama i izvlačenjem goriva u vrednosti više miliona dolara prebacivanjem s benzinske pumpe u rezervoar sakriven u pikap vozilu ili kombiju, navodi agencija AP.

Krađa goriva manje je rizičnija od prodaje droge ili sličnih nelegalnih radnji, a kriminalci mogu da dobiju 1.000 ili više dolara dnevno preprodajom ukradenog goriva na gradilištima ili kamiondžijama, koji žele da smanje troškove, kazali su istražitelji i stručnjaci. 

„To je prilično osiono“, rekao je Oven Devit, čija kompanija „Know Control“ sa sedištem u Teksasu pomaže benzinskim pumpama u cilju sprečavanja krađe goriva. On je rekao da je ta kriminalna radnja u SAD uzela najviše maha u Kaliforniji i na Floridi, a da je Teksas na trećem mestu. 

Crno tržište dizela postalo je „veliki biznis“ kada su „skimeri“ kreditnih kartica postali učestaliji oko 2006. godine, rekao je Devit. 

Lopovi instaliraju uređaje „skimer“ na benzinske pumpe i na taj način se beleže informacije o karticama dok kupci kupuju gorivo. Problem je sve veći pošto ti uređaji postaju sofisticiraniji. Među razlozima zbog kojih se crno tržište goriva brzo razvilo je to što su kradljivci najpre uzimali manje novca, pa nisu bili prioritet tužiocima, navodi AP. 

Kradljivci su privukli pažnju federalnih vlasti širom SAD pošto su postali organizovaniji. Federalni agent Stiv Skarins je rekao da su Majami, Los Anđeles i Las Vegas ključne tačke i da ti gradovi zajedno beleže oko 20 miliona galona godišnje ukradenog dizel goriva. 

On je dodao da kriminalna grupa koja najmanje zarađuje na taj način dobija pet miliona dolara godišnje, a da ima grupa koje uzimaju 20 ili više miliona dolara. 

Osim ekonomskog pitanja, postoji zabrinutost i za bezbednost, i postoje načini da se osujete planovi tih kradljivaca, međutim to je „skupa trka“, rekli su stručnjaci. Kombi jednog muškarca osuđenog zbog krađe goriva eksplodirao je 2014. godine u Majamiju, dok je punio skriveni rezervoar.