Vučić očekuje da se broj domaćih firmi u Ikei poveća

Biznis 10. avg. 201709:01 > 09:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se uskoro povećati broj domaćih kompanija koji će postati dobavljači za švedskog proizvođača nameštaja i pokućstva za domaćinstva IKEA.

„Još ništa ne smem da otkrivam, ali očekujem da će to biti još više i mnogo bolje u kratkom vremenskom periodu. Za šest meseci ćemo da razgovaramo i videćete da građani Srbije mogu da proizvode mnogo više za Ikeu na globalnom nivou nego što je to bio slučaj do danas“, kazao je Vučić uoči otvaranja prve robne kuće IKEA u Srbije.

On je podsetio da su oklagija i daska za sečenje mesa za sada jedni proizvodi iz Srbije koji se nalaze u Ikei, što, kako je naveo, govori koliko smo sami krivi što u prošlosti nismo bili uspešnij.

Vučić je istakao da „dolazak Ikee znači da je Srbija sada na mapi 49 pristojnih i uredjenih zemalja, posle 25 godina pokušaja“.

„To je put promene, pobede, konkurencije i tržišnog duha koji smo želeli da razvijamo od 90-ih godina“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je dolazak Ikee poruka i za druge investitore, podsetivši da je Srbija trenutno jedna od najboljih zemalja u svetu po grinfild investicijama, što se odrazilo i na povećanje broja zaposlenih.

„Mislim da imao u ovom kvartalu najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 25 godina“, rekao je predsednik Srbije i dodao da uskoro sledi povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Vučić je naglasio da to znači da je „uspela posvećenost i ozbiljnost države u rešavanju problema, što nije postignuto preko noći“.