Ka letovanju iz snova – sa divlje deponije

Biznis 08. avg. 201719:14 > 19:30
Podeli:
Izvor: N1

Zbog jednog infrastrukturnog projekta čija realizacija tek treba da počne, autobusi koji kreću ka destinacijama na moru, više nemaju gde da staju. Na to su, kao jedan od većih problema ove sezone, ukazali i u organizaciji YUTA.

Od divlje deponije, sa nelegalnog stajališta ka letovanju iz snova. Sa jedne deponije kreću turistički autobusi ove sezone. Inače ova parcela predviđena je za izmeštanje autobuske stanice iz centra grada. Međutim umesto radova, ovde smo zatekli samo đubre.

Do ove godine o parceli je vodio računa Parking servis Beograd, od ove niko.

„Ja znam prošle godine samo išli odavde na more, sve bilo čisto lepo, a šta je ovo?!“, upitala je jedan putnica. „Haos“, „Odvratno je“, ocenili su putnici na ovom stajalištu.

Nebezbedno, bez osnovnih higijenskih uslova, neobeleženo. Za turističke agencije takođe noćna mora, jer od dva zla biraju manje.

„Na platou ispred Buvlje pijace nema toaleta, nema uslova za boravak putnika za prihvat i kofera i svega, a kod Sajma, da tako kažem, kod tog malog parkinga koji je sasvim dovoljan jer ne polaze baš svi autobusi u isto vreme i istog dana, postoje uslovi bolji, međutim sam Sajam nije našao za shodno ili nije imao volje da se to tako uradi i bez obzira što je plan bio da se taj parking naravno plaća“, rekao je Dušan Đukić iz agencije Mitos Travel.

Koje god stajalište da izaberu, svakako je nezakonito, a iz YUTA kažu da je problem decenijski i da ne pripada samo gradu Beogradu, već celoj Srbiji.

„Želim da napomenem da jednostavno neko ko je nadležan mora da nam pomogne, jer se bojim da u ovom trenutku možemo da dođemo u situaciju da neko nastrada“, rekao je Milan Lainović potpredsednik Upravnog odbora YUTA.

„Trenutno je situacija takva da grad nema rešenje za nas i za ovaj problem, nije predviđeno da u okviru nove autobuske stanice postoji turistički terminal“, objasnio je direktor YUTA Aleksandar Seničić.

A turistički terminal ne samo da bi rešio probleme putnika i agencija, već bi značio i potencijalno novac u kasu.

„Daću vam jedan podatak – 35 hiljada autobusa, ne naših, nego stranih, dolazi u Beograd i mi ne naplatimo ni jedan dinar od tih ljudi, odnosno tih autobusa koji dolaze u Srbiju, odnosno u Beograd  – iz prostog razloga što ne postoji zvanično stajalište ili prihvat takvih autobusa i gubimo nažalost ozbiljan novac, kako grad Beograd, tako i republika Srbija“, izjavio je potpredsednik Upravnog odbora YUTA Milan Lainović.

Sa druge strane, turistička sezona uspešnija od prošle, a recipročno raste i broj žalbi koje turisti upućuju turističkim agencijama.