Koliko će Ikea pogoditi domaću industriju nameštaja?

Biznis 08. avg. 201714:35 > 14:36
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Dolazak kompanije Ikea na srpsko tržište primoraće domaću industriju nameštaja da poveća svoju konkurentnost kako bi ublažila sigurno smanjenje prodaje, koje prema iskustvima okolnih zemalja može dostići u proseku 30 odsto, smatra sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije Ješa Erčić.

 „Analize koje su rađene u okolnim zemljama – Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, pokazale su da se dolazak Ikee na njihovo tržište odrazio smanjenjem potrošnje iz domaćih prerađivačkih kapaciteta od 25 do 45 odsto, u zavisnosti od kulture i navika stanovništva“, rekao je Erčić agenciji Beta.

On je ocenio da je Ikea proizvođač koji postavlja „zlatni standard“ u proizvodnji nameštaja, ali i velika konkurencija pošto je ne samo globalni proizvođač već i trgovac.

„Njen dolazak sigurno će izazvati određene poremećaje kod proizvođača nameštaja od masiva, tapacirang nameštaja i nameštaja od pločastih materijala, ali verujemo da u neku ruku može da podstakne i domaće prerađivačke kapacitete da svoje odluke i aktivnosti poboljšaju“, kazao je Erčić.

 On je rekao da domaća drvna i industrija nameštaja neće moći same da se izbori s takvom konkurencijom i da zaslužuju pomoć države, jer je to, kako navodi, drugi sektor po suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni s inostranstvom i treći sektor po broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji.

„Više od 92 odsto ukupnog kapitala koji se nalazi u tim prerađivačkim kapacitetima je domaći kapital“, kazao je Erčić i dodao da samo industrija nameštaja zapošljava više od 15.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da pomogne u plasmanu nameštaja u zemlje EU ili na treća tržišta preko bilateralnih sporazuma ili kroz podsticaje i uvođenje novih tehnologija koje bi omogućile stvaranje konkurentnih proizvoda koji štede resurse, a cenovno i po kvalitetu su konkurentni.

Erčić je rekao da bi saradnja domaće drvne industrije i Ikee bila odlična, ali za sada nije optimista da će se to desiti u većem obimu u skorije vreme.

„Mislim da je Ikea u poslednjih desetak godina pokušala da kroz standardne procedure obezbedi dobavljače u Srbiji koji bi mogli da uđu u njen sistem, ali za sada je to samo jedna firma Standard furniture iz Ćuprije, koja je ogranak bosanske kompanije“, rekao je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industrije nameštaja PKS.