Međak o merama: Gubljenje vremena i novca, šteta za sve

Biznis 07. avg. 201717:42 > 17:50
Podeli:
Izvor: N1

Evropska komisija mora da se oglasi o merama Hrvatske i mislim da će da ubede Hrvatsku da ih povuče. Ovo je šteta za Hrvatsku, za EU, za sve. Gubljenje vremena i novca, treba da govorimo o tome kako da poboljšamo trgovinu i zaradimo više novca, smatra bivši član pregovaračkog tima sa EU, Vladimir Međak.

Međak objašnjava da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zabranjuje uvođenje carina i mera i objašnjava da je mera hrvatske jednaka dejstvu carina.

„SSP dozvoljava da se na granici naplaćuju takse koje se odnose na kontrole. One moraju biti proporcionalne i adekvatne ceni koštanja. Ako su sada povećane 22 puta, onda je pitanje da li su one bile potcenjene ili sada ta cena nije adekvatna. Zabranjena je diskriminacija uvoza robe“, kaže Međak.

On navodi da su merama uglavnom obuhvaćene namirnice koje su sada u sezoni – lubenice, dinje, tikvice. Kaže da je ova taksa sezonska carina, pošto Hrvatska želi da zaštiti domaću proizvodnjui verovatno planira da ostane na snazi dok se domaći rod ne potroši.

Doskorašnji savetnik u Privrednoj komori Srbije Bojan Đurić kaže da mera mera jasno krši SSP i čitav niz pravnih aranžmana i smatra da nije prvi put da Hrvatska ne razume prirodu Evrope.

„Jasno je da kada donesete ovakvu odluku u ovo doba godine šta je vaša namera. Neprihvatljivo ponašanje, navike koje su nasleđene iz SFRJ, gde republike pokušavaju da upadnu u platni promet, u EU takvo ponašanje nije moguće“, kaže Đurić.

Vladimir Međak kaže da je ovo gubitak za Srbiju, pre svega za naše izvoznike. Kaže da nije dobro što Srbija nije članica STO jer ne može od Hrvatske da traži nadoknadu štete.

„Države zapadnog Balkana mogu da uvedu kontramere, to je iznuđen potez, moraju da pokažu da su ozbiljne i da neće da dozvole takvo ponašanje. Suština je da se pokaže da nije cilj pokretanje daljih mera već da se ovo ukine. Zapadni Balkan da pokaže da je ozbiljan i da se krene dalje, jer biznis trpi. Drugo je šta EK može da uradi, ako država prekrši pravilo, EK može da uputi pismo Hrvatskoj i da traži rešavanje problema, to znači mesec do tri čekanja, a do tada će se sezona završiti. Treća stvar, Srbija nije članica STO, ne možemo da tužimo Hrvatsku za naknadu štete. Makedonija, Albanija i Crna Gora mogu da tuže i traže naknadu štete“, navodi on.

Međak kaže i da  preko Hrvatske ide 75 odsto našeg izvoza i da zato mere pogađaju izvoz bilo gde. „Može da nam stopira izvoz, voće i povrće su ozbiljan proizvod za EU“.

Bojan Đurić smatra da postoji manir uvođenja mera na našim prostorima i da takva praksa mora da prestane.

„Postoje poslovi koji su ugovoreni, bilo koja vrsta carine se prelije na finalnog kupca, to će pojačati pritisak na Hrvatsku, koja nije zemlja koja ima uticaj u EU. I njima se dešava da potegnu jednu ovakvu meru, to traje nekoliko nedjelja i onda moraju da je povuku. Zato je nerealno da je uvedu, a da ne mogu do kraja da izdrže“, kaže Đurić.

I Međak smatra da ova mera ne može da opstane, jer bi to onda značilo da čitavoj EU ograničenja mogu da uvedu drugi partneri.