Hrvatski ministar pozvao kolege iz regiona na sastanak

Biznis 07. avg. 201716:52 > 16:56
Podeli:
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na zahtev, koji su Hrvatskoj postavile susedne zemlje povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj

„Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima“, navode iz Ministarstva.

Dodaju da se ovaj Pravilnik odnosi na sve treće zemlje, te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba poreklom iz susednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće, koji su propisani pravnim nasleđem Evropske unije.

„U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rešavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz regiona te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje“, navodi se.

U Ministarstvu kažu da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno.