Odgovor na hrvatske mere u sedam tačaka

Biznis 07. avg. 201713:15 > 14:50
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Mustafa Öztürk

Ministri Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije su na sastanku u Sarajevu razmotrili mere Hrvatske, koja je 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća, i pozvali je da ukine, kako su naveli, diskriminatorske odredbe.

Ministri su usaglasili zajedničke zaključke i potpisali zajedničko pismo Evropskoj komisiji.

Konstatovano je da je Hrvatska prekršila osnovna načela i principe Svetske trgovinske organizacije kojim se zabranjuje diskriminacija između domaćih i stranih proizvoda u pogledu dadžbina.

Kako je saopštio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, doneto je sedam zaključaka na sastanku.

Osim poziva Hrvatskoj da ukine mere, zatraženo je i da cena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim cenama i da bude usklađena sa prosečnom cenom u zemljama i Evropskoj uniji.

Zatražen je hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Vladi Hrvatske, a poziva se i Evropska komisija da se uključi u rešavanje problema.

Crna Gora i Makedonija će u Svetskoj trgovinskoj organizaciji pokrenuti odgovarajuće mehanizme, rekao je Šarović.

Dogovoreno je da, do rešenja problema, svaka zemlja može preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim odgovorom.

Takođe, dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktuelni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. Sedeći sastanak je u Skoplju narednog meseca.

Osim Šarovića, sastanku su prisustvovali ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Ljajić: Uvredljiva objašnjenja Hrvatske

Rasim Ljajić je podsetio da je Srbija nedelju dana apelovala na zvanične institucije Hrvatske da preispita odluku.

„Međutim, nikakvog odgovora, ni pisma ni razglednice, nije bilo. Čak smo dobili vrlo uvredljiva objašnjenja ove mere. Onda smo počeli da primenjujemo određene vrste fitosanitarnog i veterinarskog nadzora i kontrole i to ćemo pojačavati, imamo pravo na to po pravilima Svetske trgovinske organizacije“, rekao je Ljajić.

On dodaje da Srbija ne povećava cene tog nadzora, ali ima pravo da sprovodi mere koje su u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Koje, na neki način, predstavljaju ozbiljno upozorenje da hrvatske mere moraju biti preispitane i povučene. Ako uđemo u dalje kontramere, štetu će trpeti privrednici i potrošači u ove dve zemlje. Mi smo pod velikim pritiskom javnosti i naših proizvođača“, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske, ali da će biti prinuđene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje. 

„Sastanak ministara trgovine zemalja regiona nije uperen protiv bilo koga, već usmeren da zaštitimo naše ekonomske interese i da omogućimo slobodan protok roba. Ne želimo da uđemo u spiralu mera i kontramera. Bićemo prinuđeni da to uradimo ako se ta stvar ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje“, rekao je on. 

On je rekao da je Srbija više puta isticala da su mere Hrvatske ekonomski protekcionističke, a u političkom smislu populističke zbog čega „ne mogu imati opravdanje i potporu u trgovačkoj ili bilo kojoj drugoj logici“.

„Ove mere takođe nisu u duhu dobrosusedskih odnosa, niti su korak u pravcu stvaranja tržišta zemalja zapadnog Balkana kom svi načelno težimo“, rekao je Ljajić. 

Prema njegovim rečima, u poslednje tri nedelje, od kada su mere stupile na snagu, Hrvatska je dala tri potpuno različita obrazloženja preduzetih mera. 

„Prve nedelje rečeno da ove mere nisu ništa novo i da predstavljaju samo usklađivanje sa cenama koje važe u EU, ali to nije tačno. Cene za istu vrstu kontrole u Nemačkoj su 22 evra, u Francuskoj, Italiji, Litvaniji, Sloveniji ove cene su 17,5 evra, u Bugarskoj 17 evra, u Velikoj Britaniji 41 evro“, kazao je srpski ministar trgovine.