Vlada Srbije će nastaviti da daje podršku Resavici

Biznis 06. avg. 201715:22 > 16:10
Podeli:
Izvor: N1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će Vlada Srbije nastaviti da daje podršku Resavici, ali da ta kompanija mora da radi ekonomski održivo.

„Sa ekspertskim timom Svetske banke pravimo plan restrukturiranja i reorganizacije te kompanije zajedno sa planom finansijske konsolidacije i očekujem da će on biti gotov do kraja godine i nakon toga usvojen u Vladi Srbije“, rekao je Antić u Resavici povodom obeležavanja Dana rudara i dodao da će taj plan dati odgovore u vezi sa budućnošću kompanije.

Antić je kazao da je „Resavica“ značajna jer se rudnici nalaze mahom u nerazvijenim delovima Srbije i zato održavanje života te kompanije ima „strateški značaj za Srbiju“. 

On je dodao da je ta kompanija „u jednom trenutku bila ‘na kolenima’ sa velikim brojem nasleđenih problema, ali da je država uspela da sačuva Resavicu“.

„To su bili, pre svega problemi vezani za smenski rad koji su paralisali rad kompanije, a sudski izvršioci su pretili da će ugasiti ovu firmu. U dogovoru sa sindikatima pristupili smo rešavanju tog problema, Vlada je podržala Resavicu i obezbedila sredstva da se taj smenski rad isplati“, rekao je on.

Antić je rekao da treba videti koji rudnici imaju dovoljne zalihe uglja i u koje treba ulagati, pre svega u modernizaciju proizvodnje, veći stepen zaštite na radu i ekologiju.

„Koje su to jame koje nemaju održive rezerve uglja i kako rešavati pitanje tih jama, pre svega misleći o tome da sačuvamo radna mesta“, kazao je Antić i dodao da treba da se modernizuje rudnik Soko Štavalj i delovi jama u Resavici.

„Kroz aktiviranje ‘češke kreditne linije’ kroz koju treba da obezbedimo deo opreme za modernizaciju, pre svega za Soko i Štavalj i sa ciljem da nam to da brze efekte i da već u 2018. godini, ako dobijemo podršku Svetske banke, imamo povećanje proizvodnje“, objasnio je Antić.

Ministar rudarstva je kazao da imaju cilj da „podignu proizvodnju za 200.000 do 250.000 tona uglja godišnje sa idejom da vrlo brzo prebace milion tona uglja godišnje“ i dodao da bi to bio „ozbiljan iskorak“.

Antić je rudarima poručio da rudarstvo u Srbiji ima perspektivu i da će vlada podržati razvoj rudarstva.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ Marko Vuković je rekao da treba modernizovati sadašnje rudnike i otvorili nove kako bi preduzeće ekonomski poslovalo.

RTB ima budućnost, ali treba naći strateškog partnera

Aleksandar Antić kaže da RTB Bor ima budućnost i da posluje pozitivno, ali da su potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva.

„RTB Bor predstavlja jedan od strateški značajnih potencijala Srbije. Od njega zavisi ne samo istočna Srbija već i razvoj čitave Srbije“, rekao je Antić. 

On je kazao da je „Vlada Srbije posvećena tome da se Bor razvija i da bez ikakve dileme ima budućnost“.

„Bor u ovom trenutku posluje pozitivno. Očekujem da će ovu godinu završiti sa više desetina miliona evra dobiti što je dokaz da ono što smo radili u prethodnom periodu dalo rezultate“, kazao je Antić.

Ministar rudarstva je istakao da su Boru potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva. 

„Da bi RTB Bor dugoročno bio održiv pored topionice, fabrike sumporne kiseline i dela mehanizacije koju smo kao Vlada podržali, potrebno je dodatno ulagati u rudarstvo, otvarati nove rudnike i raditi nova istraživanja u tom sistemu. Za tako nešto su potrebne velike investicije koje, po našem mišljenju, treba tražiti kroz strateška partnerstva“, objasnio je on.

Antić je kazao da razgovaraju sa velikim kompanijama, pre svega kineskim, ali i ruskim i kanadskim, kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB Bor. 

„Razgovaramo kako bi tamo dobili najsnažnijeg patnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina investira i do milijardu evra koje će obezbediti da RTB Bor multiplikuje svoju proizvodnju i dugoročno ima finansijsku dobit“, rekao je Antić.