Start up centar u Nišu šansa za mlade preduzetnike

Biznis 24. jul. 201717:32 > 17:37
Podeli:
Izvor: N1

Elektronski fakultet i Grad Niš raspisali su konkurs i pozvali mlade da za svoje kompanije iskoriste novi Start up centar i lakše započnu sopstveni posao. U Start up centar koji se gradi na Elektronskom fakultetu u Nišu uloženo je 45 miliona dinara, a ostale dve faze projekta, koji podrazumeva i izgradnju tehnološkog parka, koštaju 15 miliona evra.

Radovi na Centru za inovativno preduzetništvo mladih u završoj su fazi, a prve kompanije trebalo bi da se usele od septembra.

Na javni poziv mogu da se jave i studenti i vlasnici novoosnovanih visokotehnološki preduzeća, a ono što se vrednuje jeste – dobra ideja.

„Cilj rada ovog centra je otvaranje kompanija orijentisanih na domaće tržište, ali i izvoz. To su nova radna mesta, nastavak tradicije Niša kao inovacionog i tehnološkog cebtra, ne samo u Srbiji nego i u regionu“, izjavio je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

O tradiciji inovacija u Nišu i značaju ovog projekta niški gradonačelnik nije govorio.

„Ono što je značajno da se kaže jeste da je ovo korak koji je posledica prošlogodišnje posete predsednika Vlade sada republike Aleksandra Vučića za projekt naučno-tehnološkog parka i mi se nalazimo u prvoj fazi“, objašnjava gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Značaj projekta ipak je objasnio pomoćnik gradonačelnika.

„Obezbeđeno je da se sačuvaju najbolji studenti spremni da se otisnu u preduzetništvo“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Goran Đorđević.

Ukoliko budu završene i ostale dve faze kompanije će iz Start up centra moći da nastave rad u tehnološkom parku. Osim prostora, mogu da računaju na pomoć u edukaciji iz oblasti preduzetništva.