Račune iz Srpske banke možete da prebacite bilo gde

Biznis 14. jan 201513:37 > 13:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Saša Petrović

Računi iz Srpske banke neće biti preneti u Poštansku štedionicu, već će klijenti po svojoj želi moći da ih prenesu i u druge banke, rekao je agenciji Beta državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević.

Srpska banka će, po odluci Vlade Srbije, od februara ove godine postati isključivo banka namenske industrije, a sve njene ekspoziture, osim u Beogradu, biće zatvorene.

„Računi građana neće biti preneti u Poštansku štedionicu, niti u bilo koju drugu banku, kao što je to bio slučaj sa bankama koje su ranije ugašene. Klijentima je ostavljena mogućnost da sami izaberu banku sa kojom žele da nastave poslovni odnos, a da nakon toga dođu i ugase račune u Srpskoj banci“, kazao je Đorđević.

On je istakao da građani koji imaju račune u Srpskoj banci ne treba da čekaju u redovima ispred ekspozitura da bi ih zatvorili, jer će biti produžen rok za zatvaranje računa. Računi koji ne budu ugašeni do zatvaranja ekspozitura biće preneti u beogradsku ekspozituru, u Savskoj 25.

Srpska banka će, po rečima Đorđevića, nastaviti da servisira sve svoje klijente do momenta dospeća njihovih obaveza. Na pitanje šta će biti sa računima pravnih lica u banci, odnosno preduzeća koja nisu iz oblasti namenske industrije, Đorđević je kazao da će oni biti ugašeni.

„Naplata potraživanja od pravnih lica će se obavljati u skladu sa procedurama Agencija za osiguranje depozita, jer su u Agenciju preneti svi plasmani privrede zbog reogranizacije Srpske banke“, objasnio je Đorđević.

Srspka banka zapošljava 272 radnika, a nakon reorganizacije banku će napustiti 211 zaposlenih koji će dobiti otpremnine od 300 evra po godini radnog staža kod poslednjeg poslodavca.