Gašić: Svi ulozi u Srpskoj banci su sigurni

Biznis 13. jan 201513:09 > 13:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Bratislav Gašić apelovao je na građane koji imaju otvorene račune u Srpskoj banci da ne stoje u redovima, jer su svi ulozi apsolutno obezbeđeni, a rokovi za gašenje računa su produženi svuda gde za tim ima potrebe.

Gašić je, komentarišući jučerašnju situaciju kada se oko hiljadu građana okupilo ispred ekspoziture Srpske banke u Kraljevu kako bi što pre zatvorili račune, jasno poručio da je „sve pod kontrolom“.

„Izjava jednog od direktora ekspoziture u Kraljevu izazvala je puno polemike i negativnih komentara građana. Moja molba za sve građane koji imaju otvorene račune u Srpskoj banci je da ne brinu, jer su njihovi depoziti apsolutno obezbeđeni“, poručio je Gašić i dodao da će se Srpska banka uskoro baviti kreditiranjem isključivo namenske industrije u Srbiji.

Ministar odbrane je u izjavi Tanjugu rekao da će rok za gašenje tekućih računa u svim ekspoziturama te banke koje imaju veliki broj klijenata biti produžen. On je dodao da nema razloga ni za brigu oko dospelih obaveza, jer će i za njihovo vraćanje biti produženog roka .

„Jučerašnja vest da će građani morati da vrate kompletne kredite koje su uzeli u prethodnom periodu nije tačna. Moraju da vraćaju samo dospele obaveze, a biće im i za to produžen rok u skladu sa ugovorima koje su sa bankom potpisali. Oni će moći preko Pošte Srbije bez nadoknade da izmiruju svoje obaveze u narednom periodu“, precizirao je ministar.

Dodao je da će biti produžen rok za zatvaranje i prenošenje tekućih računa u neke druge banke, tako da tamo mogu da primaju penzije i plate.

Upitan šta će biti sa klijentima Srpske banke koji su koristili čekove, Gašić kaže da će one već iskorišćene banka aktivirati u rokovima dospeća, dok očekuje da se oni neiskorišćeni vrate.

Vlada Srbije je, naime, još u decembru 2014. donela odluku o restruktuiranju Srpske banke, koja više neće raditi sa građanima, već samo sa namenskom industrijom. Prvobitan rok da građani ugase svoje račune ističe 22. januara.