Prvi softver za klasifikaciju oglasa domaće proizvodnje

Biznis 11. maj 201721:44 > 21:49
Podeli:
Izvor: N1

Jedan najposećenijih domaćih sajtova i najveće onlajn tržište besplatnih oglasa, Kupujem Prodajem, uvodi novinu u svom radu. Prvi su primenili veštačku inteligenciju u radu sajta - oglase više ne klasifikuju zaposleni, već softver domaće proizvodnje, koji su kreirali stručnjaci niške kompanije Niri.

Oko 13 miliona posete mesečno, 159 miliona evra prometa u prošloj godini – poslovni su rezultati sajta za online trgovinu „Kupujem prodajem“. Posle 10 godina postojanja, u rad sajta uvode i veštačku inteligenciju.

„Na našem sajtu svakog dana 40 hiljada oglasa se postavi i jedno od glavnih obećanja prema korisnicima jeste da se oni klasifikuju. Oko 10 odsto završi u pogrešnim kategorijama i grupama, to je nažalost moralo ručno da se pregleda i prekontroliše, a ideja je da softver to radi“,  kaže Bojan Leković, direktor sajta Kupujem prodajem.

Tražeći rešenje za taj problem, osnivači sajta „Kupujem prodajem“ obratili su se Institutu za razvoj inteligentnog softvera u Nišu, Niri. Niški programeri kreirali su program, za koji su sredstva stigla iz Fonda za inovacionu delatnost.

„U saradnji sa „Kupujem prodajem“ mi imamo prvu aplikaciju veštačke inteligencije na domaćem tržištu u domenu malih oglasa. Kompanija već desetak godina radi u nekoliko funkcionalnih polja, jedno od tih je klasifikacija dokumenata, gde praktično učimo mašinu da prepozna o čemu se radi u nekom dokumentu i u koju kategoriju treba da se smesti“, kaže Marko Smiljanić, direktor kompanije Niri.

Softver za klasifikaciju i dalje se unapređuje. Naredni korak je pravljenje programa koji će iz celog oglasa prepoznati i izdvojiti koji je brend u pitanju, koja je snaga nekog aparata, jer to omogućava nove usluge, a samim tim i veći kvalitet ponuđenog sadržaja na sajtu „Kupujem prodajem“. Za buduće poslovanje kao jedan od prioriteta postavljaju unapređenje bezbednosti korisnika, ali i pomoć malim preduzećima da svoje proizvode više promovišu na internetu.

Više vesti iz ekonomije možete pogledati u emisiji InfoBiz ponedeljkom i četvrtkom od 18.45h.