Guvernerka obećava jači dinar u 2015.

Biznis 03. jan. 201512:02 > 12:07
Podeli:
Izvor: N1 info

Guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da će dinar ojačati u 2015. zbog sklapanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i stabilizacije prilika na međunarodnom tržištu.

„Ja sam uverena da će sklapanje aranžmana i stabilizacija prilika na međunarodnom tržištu uticati na to da sada dostignute vrednosti kursa, možda u idućoj godini budu i znatno niže“, rekla je Tabaković za Radioteleviziju Srbije.

Ona je rekla i da je to što je kurs i pored prodaje više od milijardu i po evra premašio 120 dinara za evro, ipak uspeh.

„Jeste uspeh u izazovima koji nas nisu štedeli, od prirodnih katastrofa do nepredvidivih uticaja sa međunarodnih tržišta, da ipak održimo stabilnost kursa koji je od početka godine oslabio 5,5 odsto, što je manje nego kod drugih, jačih ekonomije“, rekla je guvernerka.

On je rekla i da očekuje da će se inflacija u drugom kvartalu 2015. vratiti u granice ciljanog okvira od četiri odsto sa odstupanjima od plus-minus jedan i po.

Građani više neće finansirati loše banke

Tabaković je rekla i da očekuje nastavak trenda ukrupnjavanja banaka sa srpskom tržištu i podsetila da je nova investicija dolazak Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje se u prve dve ili tri godine neće baviti poslovima sa stanovništvom, a ima ambiciozan plan da uloži pet milijardi dolara.

Guvernerka je rekla da su u protekle dve godine ugašene četiri banke i prekinuta praksa neodgovornog ponašanja članova izvršnih odbora ili vlasnika banaka, a na štetu građana.

Na pitanja da li postoji opasnost da još neku banku u Srbiji pogode problemi, ona je rekla da se više neće čekati da se problem desi i dostigne takav stepen da država i građani treba da finansiraju one koji su banke koristili „kao samoposluge gde su uzimali robu, a da ne plate“.

„To ćemo uraditi i uz pomoć MMF-a koji će pomoći da napravimo novi regulatorni okvir, da preventivno delujemo da nam se takvi slučajevi ne dešavaju“, rekla je guvernerka.

Tabaković je rekla i da je dogovor o aranžmanu sa MMF postignut i da će biti potpisan odmah posle Nove godine, a da se vlasti u Srbiji ponašaju kao da je on na snazi.