Sertić: U stečaj ide 188 preduzeća

Biznis 02. jan. 201512:23 > 12:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Od oko 512 preduzeća, koliko ih ukupno traži novog vlasnika preko Agencije za privatizaciju, 188 će otići u stečaj, dok je za oko 90 prodaja obustavljena, izjavio je ministar privrede Željko Sertić dodajući da od privatizacije tih firmi ne očekuje ozbiljan priliv novca.

Sertić je u intervjuu Tanjugu rekao da je akcionim planom, koji bi trebalo da bude donet na sednici Vlade Srbije, predviđeno da 188 firmi u kojima radi oko 5.000 ljudi, ode u stečaj.

Međutim, kako je objasnio, stečaj je za te firme više „samo pravna formulacija“. „Najveći broj tih preduzeća već dugo nema nikakvu privrednu aktivnost, a formalno-pravno nisu ugašena, jer nismo imali model i način da to učinimo. Sada je faktički stečaj način gašenja tih preduzeća, koja nam prave negativne bilanse, a u realnom životu zapravo ne postoje“, rekao je Sertić.

Postoji veliki broj firmi, kazao je, koje imaju jednog ili dvoje zaposlenih, ali to su ljudi koji ne primaju platu, i više su formalno ostavljeni samo zbog ljušture od firme koja i dalje postoji, a već rade neke druge poslove.

Upitan koliko novca očekuje nakon privatizacije, ministar odgovara da od podaje preduzeća sa spiska Agencije ne očekuje ozbiljne privatizacione prihode. Veći prihodi kako je rekao, mogu se očekivati od prodaje Telekoma, koncesije aerodroma, i prodaje udela u još par vecih državnih preduzeća.

„Važno je istaći da u budžetu za 2015. nisu uračunati prihodi od privatizacije. Bez obzira na to, uspeli smo da donesemo budžet koji je prelomni i veoma važan za budućnost naše zemlje“, rekao je Sertić.