Atanacković: Povećanja zarada samo prema mogućnosti privrede

Biznis 02. maj 201719:10 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da najavljeno povećanje minimalne zarade mora biti u skladu sa realnim parametrima, a ne preko realnih mogućnosti. Upozorio je da bi rast minimalne cene rada pogodovao sivoj ekonomiji.

Vlasti najavljuju da će se ubrzo znati koliko će biti povećanje plata i penzija u Srbiji, a do 15. septembra mora biti doneta odluka o povećanju minimalne cena rada.

„Ta najava nije iznenadila, s obzirom na sve najave koje teku tokom cele godine da ih treba povećati“, rekao je Atancković. On je rekao da bi Socijalno ekonomski savet konsenzusom trebalo da odredi kolika će za narednu godinu biti minimalna zarada, ali se do sada retko dolazilo dolazilo do saglasnosti sindikata i poslodavaca.

„Mi smatramo da minimalac treba povećati u skladu sa inflacijom i rastom BDP, od realnih sredstava, a ne koliko nekome treba, mada smo svesni da oni koji žive od minimalne zarade, da je to zaista minimalno, ali to su mogućnosti privrede“, ukazao je on.

Domaći poslodavci nemaju prostora za ta povećanje, dodao je, jer se ne smanjuju potraživanja prema samim poslodavcima.

„Ni ove ni prethodnih godina nije bilo smanjenja zahvatanja. Mi zahtevamo da se ukinu parafiskalni nameti koje ne znamo zašto plaćamo, koje plaćamo bez pravog razloga“, kazao je on.

Posledica povećanja koje najavljuju vlasti može da bude da određena mala preduzeća, odu u sivu ekonomiju jer neće moći da ispune sve što se od njih traži. On je kritikovao i otvaranje novih privrednih društava i njihovo stimulisanje, a da se, kako kaže, ne daje mogućnost da rade onima koji već postoje.

„Možda će se sredstva naći udarom na inflaciju, ali sa rastom od 3 odsto nece moći da se podnese rast plata i penzija. Privrednici traže izlaz, jedan je i otpuštanje zaposlenih, ako su zahvatanja veća, mora se nešto učiniti u pogledu smanjenje doprinosa, parafiskanih nameta“, kazao je.

Ako nastavimo rast od 3 odsto BDP-a, nismo nigde došli, kazao je Atanacković, moramo imati BDP od 5, 6, ili 7 godišnje, da bismo u dogledno vreme uspeli da stignemo nivo koji smo imali 1990. godine.