Skat: Smanjenje piraterije za 1% – novih 1.200 radnih mesta

Biznis 26. apr 201715:09 > 15:11
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji bi smanjenje piraterije za samo jedan odsto dovelo do otvaranja 1.200 radnih mesta, izjavio je danas američki ambasador Kajl Skat na obeležavanju Svetskog dana zaštite intelektualne svojine.

Na konferenciji u sedištu Američke privredne komore u Beogradu, Skat je istakao da Srbija treba da štiti
intelektualnu svojinu kako bi zaštitila svoje građane od opasne i defektne robe.

Uobičajeno je da se među piratskim proizvodima nađu lekovi, kozmetički proizvodi, hrana i automobilski delovi koji stvaraju veliki rizik za bezbednost i zdravlje ljudi, podvukao je Skat.

On je ocenio da su deca u Srbiji, ali i deca u Americi toliko navikla na instant pristup zabavnim sadržajima da uopšte ne uviđaju moralni problem kada besplatno „skinu“ sa interneta neku pesmu ili film.

Krađa intelektualne svojine je pljačka

Kada u Srbiji razgovaram sa ljudima koji su veoma ugledni u svojoj profesiji primetio sam da im uopšte nije problem da mi pričaju o najnovijem filmu koji su pozajmili od prijatelja ili kupili na buvljaku za male pare, iako je taj film još u bioskopu, napomenuo je Skat.

On je istakao da je krađa intelektualne svojine pljačka, a ne veština da se uštedi.

Skat je rekao i da nije tačno da zaštita intelektualne svojine koristi samo bogatima, jer u tom sektoru rade
milioni ljudi.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore Zoran Petrović je ocenio da je Srbija dosta uradila na zaštiti inteleltualne svojine u poređenju sa stanjem u 90-im godinama.

Prema Petroviću, unapređen je zakonodavni okvir, a sprovodi se i obuka zaposlenih u ministarstvima unutrašnjih poslova, trgovine i finansija u suzbijanju sive ekonomije i zaštite intelektualne svojine.

Jako je teško govoriti o vladavini prava, pravnoj sigurnosti i privlačenju stranih investicija, a ne istaći
neophodnost zaštite intelektualne svojine, podvukao je Petrović.

Smanjena softverska piraterija u Srbiji

Izvor : Tanjug/Sava Radovanović

Predsedavajući Grupe u Američkoj privrednoj komori za intelektualnu svojinu Dragomir Kojić je istakao da je u Srbiji zabeležen jasan trend smanjenja softverske piraterije.

On je, međutim, ukazao da je studija iz 2015. pokazala da je procenat softverske piraterije u Srbiji 67 odsto, što je daleko više nego u Evropskoj uniji u kojoj je prosek 29 odsto.

Kojić je objasnio da se studija radi svake dve godine i da ostaje da se vidi koliko će biti stepen softverske
piraterije danas.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu u Srbiji Vladimir Marić je napomenuo da je Srbija izradila i poslala u Brisel pregovaračku poziciju za poglavlje sedam o zaštiti intelektualne svojine.

On očekuje da Srbija to poglavlje uskoro otvori i da ga brzo zatvori.

Na konferenciji Američke privredne komore povodom Svetskog dana zaštite životne sredine bili su prisutni i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete Srbije.