Tabaković: Kurs preko 120 nije neuspeh

Biznis 31. dec. 201417:49 > 17:57
Podeli:
Izvor: N1 info

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da u prvoj polovini 2015. godine očekuje niži kurs dinara i poručila građanima i privredi da nastave da veruju u NBS, jer će na sve izazove reagovati tako da im olakša vraćanje kredita bankama, a realnom sektoru da im poslovanje učini predvidivim.

Tabaković je, za televiziju B92, rekla da za NBS nije neuspeh to što je kurs srpske valute na početku 2014. godine bio 114 dinara za evro, a na kraju godine preko 120 dinara.

“To nije neuspeh, s obzirom na to kakvim smo sve izazazovima bili izloženi, od prirodnih do onih iz međunarodnog okruženja, na koja apsolutno ne možemo da utičemo već samo da se prilagođavamo“, rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka smatra da je NBS, sprovodeći režim fluktuirajućeg kursa, vrlo dobro odmeravala svoje reakcije i mere monetarne politike, u kojima je uspela da te oscilacije učini prihvatljivim i da prilagođavanje kursa nacionalne valute bude učinjeno sa najmanje troškova, ne samo za NBS, nego i za građane, privredu, ali i državu.

Na pitanje o očekivanjima u 2015. godini, Tabaković je poručila da treba nastave da veruju u NBS, kao što su joj verovali i do sada, da će na sve izazove koji dolaze iz okruženja i sa domaćeg terena reagovati tako da im olakša plaćanje kredita, da olakša državi vraćanje zajmova i pomogne privredi da svoje bilanse i poslovanje učine predvidivim.

Niži devizni kurs u prvoj polovini 2015.

„Međutim, to ne znači da je NBS jedina koja može i treba da radi na stabilnosti“, rekla je Tabaković i izrazila očekivanje da će budžet Srbije doprineti da zatečeni devizni kurs u prvoj polovini iduće godine bude čak i niži.

Tabaković je ukazala i na direktnu vezu između potpisivanja novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i kursom i objasnila da će kurs dinara ojačati zato što će ojačati i poverenje investitora da kroz kupovinu hartija od vrednosti na domaćem tržištu i ulaganje u realni sektor, pokazati da Srbija vodi kredibilnu ekonomsku politiku.

„To je taj psihološki momenat koji će nama mnogo doprineti, ali on nije samo u domenu psihološkog povrenja, on je i u domenu poverenja u kredibilne mere koje preduzima Vlada Srbije, da uravnoteži svoje bilanse potrošnje i zarađivanja“, pojasnila je guvernerka.