Sindikati očekuju tešku godinu, bez posla 80.000 ljudi

Biznis 30. dec. 201415:34 > 15:38
Podeli:
Izvor: Freeimages/Mjamesno

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić izjavio je da sindikati očekuju težu iduću godinu, jer se predviđa da bi bez posla moglo da ostane oko 80.000 ljudi, od kojih između 50.000 i 60.000 iz javnog sektora, a ostatak iz preduzeća u restrukturisanju koja će otići u stečaj.

„Najavljene su nove izmene radnog zakonodavstva i nova otpuštanja zaposlenih, što će nam doneti možda i goru godinu nego što je bila 2014“, rako je on.

Novi Zakon o radu trebalo bi da bude donet krajem iduće godine, napomenuo je Milić, naglasivši da u sindikatima očekuju da taj zakon bude rezultat kompromisa svih partnera u socijalnom dijalogu, kako ne bismo ponovo došlli u situaciju da „menjamo zakon zato što nije primenjivan, kako nam je bilo servirano kada je donošen aktuelni“.

Krajnje je vreme da Vlada, poslodavci i sindikati počnu da poštuju jedni druge i da svi zakoni u okviru radnog zakonodavstva budu rezultat kompromisa, kao što je to svuda u svetu, naglasio je Milić.

Sindikati će iduće godine nastojati da argumentovano pregovaraju sa druga dva socijalna partnera „a nadamo se da će to učiniti i druga strana, jer u pitanju su ljudski životi i egzistencija naroda, a ne volja nekih pojedinaca“, istakao je Milić.