Fori tekstil demantuje tvrdnje o pobuni radnica

Biznis 29. mar 201722:23 > 22:30
Podeli:
Izvor: N1

Uprava kompanije "Fori textile Ser d.o.o Kragujevac", ranije "Zastava tapacirnica a.d" i dva reprezentativna sindikata su negirali tvrdnju Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, da se u tom preduzeću ne poštuju zakonska prava zaposlenih.

Saopštenje kojim to negiraju su potpisali predstavnici Uprave „Fori textile ser d.o.o Kragujevac“, Odbora Samostalnog sindikata i Sindikat „Nezavisnost“.

„Navodi istaknuti u novinskom napisu, a potpisani od strane Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, nisu dati od strane reprezentativnih sindikata kod poslodavca koji su upoznati sa stvarnim pravima zaposlenih i koji ovom prilikom zajedno s rukovodstvom ‘Fori textile ser’ objavljuju demanti navedenih napisa o navodnom nepoštovanju prava zaposlenih“, piše u tekstu.

Saopšteno je da ta kompanija svim zaposlenima pruža podjednako pravo na rad u skladu sa zakonom, da ih poštuje, da zaposleni imaju bezbedne i zdrave uslove za rad, zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, pravo na odmore, naknadu za rad.

Obezbeđena su im i sva druga prava garantovana propisima Republike Srbije u skladu sa opštim i pojedinačnim aktima poslodavca, piše u saopštenju.

Uprava „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ je saopštila da se rad u trajanju dužem od propisanog radnog vremena organizuje u skladu sa Zakonom o radu, i da su normativi rada ustanovljeni i određeni od strane kupaca, a po važećim svetskim standardima u tekstilnoj industriji.

Navedeno je i da je noćni rad vrednovan saglasno odredbama člana 108. Zakona o radu, a u skladu sa odredbama člana 118. Zakona o radu, obezbeđena je ishrana u toku rada u prostorijama kantine, te poslodavac zato ne isplaćuje naknadu troškova za topli obrok.

„Obračunski listići zarada zaposlenih se u svemu, u skladu sa zakonom, svakog meseca uručuju svakom zaposlenom pojedinačno, što radnici potvrđuju svojim potpisom, te navode da postoji više obračunskih listića, smatramo krajnje neozbiljnim“ navodi se u tekstu.

U saopštenju je i ocena da su navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac dati „isključivo s ciljem da destabilišu normalno odvijanje procesa rada kod poslodavca, otežaju poslovanje, a krajnji cilj da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade“.

Beta je prenela saopštenje Saveza samostalnih sindikata Kragujevca da su se radnice preduzeća „Fori tekstil“ u Kragujevcu „pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu“, i da „neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje“.