Nikolić pozvao kineske kompanije da ulažu u srpsku privredu

Biznis 29. mar. 201716:10 > 16:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas, prvog dana posete Kini, kineske kompanije da investiraju u srpsku privredu i ukazao da je u Srbiji poslednjih pet godina znatno unapređen poslovni ambijent, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Nikolić je danas doputovao u Kinu na poziv predsednika Si Đinpinga, a prvog dana posete obišao je pokrajinu Šandung i gradove Ćingdao i Đinan.

Nikolić je u Ćingdau razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CNTC, sa kojima je, u gradu Laisi, nadomak Ćingdaa, otvorio radove na izgradnji Kinesko-srpskog kulturnog sela. 

U okviru Kinesko-srpskog kulturnog sela biće izgrađena i Fudbalska akademija, na kojoj će srpski i svetski fudbalski stručnjaci trenirati kinesku decu, što je projekat koji je dogovoren tokom prošlogodišnje posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji i za koji je kineska strana izrazila veliko interesovanje, navodi se u saopštenju. 

„Nikolić je tokom razgovora sa predstavnicima kompanije CNTC uputio poziv kineskim preduzećima da investiraju u srpsku privredu, istakavši da ulaganje u proizvodnju u Srbiji, u kojoj je u poslednjih pet godina znatno unapređen poslovni ambijent, garantovano može doneti profit svima koji umeju da prepoznaju zajednički interes u poslovanju u našoj zemlji“, piše u saopštenju.

Prmea njegovim rečima, Srbija se pokazala kao oaza stabilnosti u regionu, što je zasluga politike koju je vodila u prethodnih nekoliko godina, a na kojoj će sigurno insistirati i ubuduće. Predsednik Nikolić sastao se i sa rukovodstvom pokrajine Šandung, a u razgovoru je Nikolić je rekao da je nakon posete kineskog predsednika Srbiji obim ekonomske saradnje pokrajine Šandung i Srbije povećan za 29 odsto. 

Na sastanku sa predsedavajućim Komiteta Narodnog kongresa Pokrajine Šandung i sekretarom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Kine Đijang Jikangom, ocenjeno je da je to dobar pokazatelj da bilateralna saradnja ima još mnogo mogućnosti za razvoj u korist građana Srbije i Kine. 

Kako se navodi u saopštenju Nikolić će se sutra sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata, a tokom dana razgovaraće i sa predstavnicima kompanije „Huavei“. 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević koji se nalazi u delegaciji koju u Kini predvodi predsednik Nikolić, potpisaće sa generalnim direktorom kompanije „Zhejiang Hangyi Sanitary Ware Co. Ltd.“ Jingom Guopingom Memorandum o razumevanju o realizaciji investicionog projekta te kompanije na teritoriji opštine Kula.